Имунизиране на възрастните е достатъчно за падането на мерките

12:24, 12 яну 21 25 2041 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно“, смята той.

Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона. „Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, а част от тях няма да пожелаят да си сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души или 3 милиона ваксини“, обясни д-р Кацаров. Според него това може да се реализира в рамките на 2 месеца, така че към края на март в страната да паднат всички ограничения.

Еволюцията във възгледите на един лекар за COVID-19

По думите му няма нужда първи да се ваксинират всички лекари, а само тези на първа линия. Кацаров смята, че масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари.

Време ли е за падане на ограниченията?

Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките“, коментира математикът Лъчезар Томов и допълни, че няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията.

Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки“, изтъкна Томов.

Математикът сравни ниския дял на желаещите да се ваксинират с модата. „Това е като със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините“.

Той е на мнение, че правителството трябва да ускори ваксинацията. „Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама