Коронавирусът у нас: Утре пристига първaта доставка от ваксината на „Moderna“

13:00, 12 яну 21 25 2225 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Утре пристига първaта доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Moderna“. Очакват се 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на работно съвещание при премиера Борисов.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Pfizer/Biontech“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Moderna“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Pfizer/Biontech“. 

До момента иминузираните срещу коронавирус у нас са 14 161.

„Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. 

По време на срещата здравният министър отчете, че България вече е на 26-о място по заболеваемост от страните в Европейския съюз и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС. Проф. Ангелов отбеляза, че се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база. 

ДАННИТЕ ОТ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

620 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 7804 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са около 8% от всички изследвани. 322 от заразените са установени с PCR, a 298 - с бърз антигенен тест.

През последното денонощие са починали 106 души, а излекуваните са 2583. В болница се лекуват 4046 пациенти с Covid-19, в интензивни отделения са 375 от тях - с 5 по-малко от вчера. 26 са заразените медицински служители. Най-много новорегистрирани случаи са в областите София, Благоевград и Пловдив.

През последните 24 часа са ваксинирани 688 души и така общият им брой става 14 161.

След скандала: Шефът на болницата в Сандански без угризения за ваксинираните общинари

ИЗПЛАЩАТ ПО 10 ЛВ. И ЗА ВЕЧЕ ПОСТАВЕНИ ВАКСИНИ

По 10 лева ще се плащат на всички лекари, които осъществяват ваксинация на населението. Не само личните лекари ще осъществяват ваксинацията, обясни пред БНТ Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и член на Ваксинационния щаб. Той уточни, че лекарите, които досега са извършили ваксинации, ще получат тези пари.

"Логистиката на ваксина на коронавирус е доста по-сложна от всички останали. Чувате за фризери на -80 градуса, разпределение, с коли на вътрешните работи се осъществяват съответните експорти, защото е важно", подчерта той. "Дозите са в едно флоконче 5. Може би най-скоро вече ще станат 6. Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента, за да го отворя, за да не остава доза от него", подчерта Брънзалов.

В едно флаконче от ваксината на "Moderna" има 10 дози, посочи той. По думите му винаги има риск да остане част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да не може да намери на кого да ги постави. "Този риск винаги съществува. Ръководителят на лечебното заведение трябва да си изготви някакъв план за собственото действие на лечебното заведение", каза лекарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама