ЦИК, а не правителството, е господар на изборния процес

19:45, 11 яну 21 / Политика 25 2314 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изборният процес не се прави от управляващите, той се организира от Централната избирателна комисия. Не правителството, а ЦИК е господар на изборния процес. Правителството подпомага логистично ЦИК като осигурява обществения ред посредством структурите на МВР. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV относно твърденията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите. 

"Ниe никoгa нe cмe ce явявaли нa избoри oргaнизирaни oт нac. Ниe учacтвaхмe в избoри, кoитo бяхa cпeчeлeни oт прeзидeнтa Рaдeв, нo никoй нe e твърдял, чe тeзи избoри ca фaлшифицирaни", изтъкна Дончев. 

Той обяви, че „симпатизира“ на електронното и гласуването по пощата, но според него би било авантюра тези варианти да се въведат за два-три месеца за предстоящия парламентарен вот. Дончев не одобрява идеята за избори в два дни, защото според него трябва да се избягват всякакви радикални промени в изборния процес.

Снимка: БГНЕС

По думите на вицепремиера е редно екипите на изборните секции да бъдат или ваксинирани, или да са съставени от хора, които са преболедували коронавируса. Той подчерта, че изчисленията показват, че администрациите могат да се справят с това предизвикателство. За хората у нас под карантина се обмисля разширяване обхвата на подвижните избирателни секции

Дончев обяви, че се работи за осигуряване възможност българите в чужбина да могат да гласуват, но това ще зависи и от противоепидемичните мерки във всяка държава.

Той уточни, че датата 28 март не е била предложена от ГЕРБ. "Още преди края на годината, президентът я припозна с императивен тон", отбеляза Дончев и подчерта, че в ГЕРБ нямат проблем с която и да е дата.

Относно провежданите от президента Румен Радев консултации във връзка с предстоящите парламентарни избори, Томислав Дончев заяви, че ако от ГЕРБ получат покана, ще отидат. Малко след интервюто на вицепремиера, държавният глава е разпратил такава за провеждане на среща утре с ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, „Воля“ и „Атака“.

Наводнени къщи и квартали: Бедствено положение в Перник и Трън

Бедственото положение вследствие на лошото време

Вицепремиерът коментира и кризата с преливането на реки и наводнени селище в страната: „Не мисля, че настоящата криза има връзка с наблюдението и управлението на язовирите. Нямам даанни някой язовир да е в бедствено състояние", каза той. "Кметовете и областните управители имат ангажимент да поддържат коритата на реките. Съобразно парите, с които разполагат, те са си изпълнили ангажимента. Понякога става дума за много вода“, допълни още той. 

Снимка: БГНЕС

За срутището край Рилския манастир

Картичката на Борисов се срути и блокира Рилския манастир

Относно срутището на ремонтирания път към Рилския манастир той призова да не се политизира този инцидент. "Срутища има не само в България, но и в чужбина. Това не е нещо извънредно. Дори когато си ремонтирате банята или жилището, се случва нещо да не е така, както сте си го представяли. Въпросът е с последващо усилие всичко да бъде възстановено. Не бих правил политически капитал от това. Каквито и правителства да има, все някъде ще се случи някъде да падне кал или камъни върху пътя. Така не се прави политика. Не става дума за компрометиране на самия участък, става дума за ската срещу пътя", коментира Дончев.

Има ли нередности в предпазното съоръжение при Рилския манастир?

Относно това, че поръчката за свлачището е била възложена на "Автомагистрали" без обществена поръчка, той заяви, че когато дружеството е 100% собственост на възложителя това е абсолютно законосъобразно. Вицепреиерът даде пример и с други държави-членки на ЕС, в които се прилага този начин. 

Системата за електронни поръчки

Относно обвиненията от страна на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, за това, че "докато чакаме години наред Томислав най-накрая да измъти електронните обществени поръчки, Борисов ги заобикаля". 

Той отвърна, че системата работи в тестов режим от една година. "От шест месеца си е разширила обхвата. Мисля, че съвсем скоро всички обществени поръчки ще са изцяло по електронен път", смята вицепремиерът. "Аз не съм квачка, за да мътя каквото и да било", добави той. Томислав Дончев посочи, че скоро всички обществени поръчки ще бъдат в електронен вариант.

Снимка: БГНЕС

Николай Младенов ли ще е следващият премиер?

„Ню Йорк таймс“ със суперлативи за Николай Младенов

По повод това, че в някои медии се коментира, че бившият министър на отбраната и на външните работи в първото правителство на Бойко Борисов - Николай Младенов се обсъжда да бъде предложен за кандидат-премиер на страната ни, като излъчен от ГЕРБ, вицепремиерът бе категоричен, че в партията "темата за лидерството не е тема". "Към момента не са водени разговори в избирателна комисия, нито в двустранни или тристранни формати какво ще става. Г-н Николай Младенов е капитал за България", подчерта още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама