„Тя“ и „той“ остават в миналото: Конгресът на САЩ ще работи с джендър неутрален език

15:50, 11 яну 21 / Свят 25 3019 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ преминава към джендър неутрален език по предложение на председателя Нанси Пелоси от Демократическата партия и председателя на Комитета по правилника Джеймс Макгавърн, съобщиха „Уолстрийт Джърнъл“, „Ройтерс“ и „Бизнес Инсайдър“, цитирани от Mediapool.

Предложението, което бе прието на 4 януари с 217 гласа „за“ срещу 206 - „против“, е част от пакет промени във вътрешните правила, които се гласуват при свикването на всеки нов Конгрес на САЩ.

ТЯ И ТОЙ ОСТАВАТ В МИНАЛОТО

Текстовете предвиждат от официалните документи на Конгреса и при изслушванията да отпаднат всички местоимения или съществителни имена, които на английски език включват полова принадлежност, като например „тя“ и „той“, „негов“ и „нейн“. Те следва да бъдат заменени с „те“ и „техните“, дори в единствено число. В документите няма да могат да се употребяват обръщения към конгресмените като „господа“ („gentlemen“). Досегашната дума за председател на Камарата на представителите „chairman“ се заменя с „chair“.

Предлага се още от официалните документи на Конгреса да отпаднат всички съществителни, указващи пола в семейните и родствени връзки като „майка“, „баща“, „съпруг“, „съпруга“, „син“, „дъщеря“, „брат“, „сестра“, „баба“, „дядо“, „леля“, „чичо“ и производните им.

Те се заменят съответно с „родител“, „брачен партньор“, „дете“, „сиблинг“ (брат или сестра), а всички останали родственици ще се обозначават като „роднини“. „Вуйчо“ например ще се описва като „сиблинг на родител“. До въвеждането на новите правила Конгресът работеше на бинарния принцип, според който когато се споменава единият пол, се посочва и другият – например „неговите/нейните права“.

Мотивите на вносителите на промените са, че с тях се показва зачитане към всички полови идентичности.

ДРУГИ ПРОМЕНИ

Пакетът промени във вътрешните правила включва и други важни поправки като например защитата на т. нар. whistleblowers (служители на администрацията, които разкриват корупция и злоупотреби), а също и дистанционно гласуване на конгресмените в условията на пандемия. Забранява се също служители или конгресмени да разпространяват фалшиви видеа (т. нар. deepfakes).

„Демократите изработиха пакет от безпрецедентни, смели реформи, които ще направят Конгреса по-отчетен, прозрачен и ефективен при посрещането на нуждите на американския народ“, се казва в изявление на Нанси Пелоси по повод промените. Според нея смелите реформи са в резултат от интензивни разговори с много заинтересовани страни.

Лидерът на групата на републиканците в Конгреса Кевин Макарти определи езиковите промени на демократите като „глупости“. „Това е глупаво. Подпис. Един баща, син и брат“, написа той в социалните мрежи.

ПАТРИОТИЧНИ СТРАСТИ НА РОДНА ЗЕМЯ

Случващото се отвъд океана не остана незабелязано и у нас. Най-големият критик на джендър неутралните обръщения се оказа  ВМРО, която е част от управлението.

„Няма сила, която да ме накара да наричам моята внучка „то“, за мен тя е моето момиче, защото е от женски пол!... 
Извинявайте, но ние не живеем в някакъв съветски концлагер, където хората нямат пол, нямат имена, нямат етнос и религия, а са със затворнически номера!, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
 
Думите на Каракачанов обаче бяха приети с недоверие от бившия му коалиционен партньор Волен Сидеров и заяви, че ще му повярва ако развали договора за F-16 с държавата, която не иска да има полове и понятия за мъж и жена. Коментарът на Сидеров завършва с намигване към друге му доскорошен коалиционен партньор - Валери Симеонов, от когото атакистът заяви, че очаква подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама