80% от японците против провеждането на Олимпиадата

14:04, 11 яну 21 / Спорт 25 1913 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Близо 80% от жителите на Япония са на мнение, че олимпийските игри в Токио не трябва да се състоят през 2021 г. Това показва проучване по телефона на националната информационна агенция „Киодо“, като повечето хора са разтревожени от рекордния скок в броя на заразените с коронавирус в цялата страна.

Игрите в Токио трябваше да се проведат през лятото на 2020 г., но заради пандемията бяха преместени за 2021 г. До началото на форума остават по-малко от 200 дни, като стартът е планиран за 23 юли.

Откриха нов щам в Япония

Според 35.3% от анкетираните игрите трябва да бъдат отменени, а 44.8% предпочитат събитието отново да бъде отложено, съобщи „Дневник“.

Заради рекордните случаи на заразени в Токио и префектурите Сайтама, Канагава и Чиба е обявено извънредно положение. Мярката може да обхване и други райони в опита на властите да се справят с разпространението на коронавируса. Министър-председателят на Япония Йошихиде Суга, който наскоро заяви, че страната ще положи усилия, за да гарантира „безопасно и сигурно“ провеждане на игрите, е под прицел.

Около 79% от анкетираните смятат, че обявяването на извънредното положение в Токио, където в шест поредни дни случаите са над 1000, е дошло твърде късно. В допълнение 68% са недоволни от отговора на правителството за справяне с пандемията, показват данните от проучването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама