Наводнени къщи и квартали: Бедствено положение в Перник и Трън

15:50, 11 яну 21 25 3930 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора. „Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци“, каза кметът Станислав Владимиров пред БНР.

В град Батановци в махала „Андрейна“ реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля“, посочи кметът.

Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на градоначалника става дума за около 20 души. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Бедствено положение и в Трън

От тази сутрин и в Трън е обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма, съобщи кметът Цветислава Цветкова пред БНТ.

Река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник комисар Борис Борисов, цитиран от БТА.

Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове. Почти отцепен е квартал „Мурговица“, защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи. 

Опасно повишаване на нивата и в София

Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета. Това написа във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

60 са подадените сигнали от гр. Нови Искър, с. Житен, с. Мировяне и 6 от кв. „Горна Баня“. В отводняването им се включват всички екипи на аварийната дирекция на Столична община и екипи на пожарната, които вече изградиха и над 100 нови диги в критични участъци. „За отварянето на дигата на р. Блато към земеделските земи имаме решение на „Напоителни системи“ и разговарях с министъра на земеделието“, посочи Фандъкова.

Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали в последните 24 часа на територията на Столична община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см.  Наблюдават се нивата на всички язовири на територията на общината – яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано. Остава затворен участъкът под моста при завод „Зебра“ в гр. Нови Искър, като автобуси №23 и №26 се движат по обходен маршрут. Със скъсени маршрути се движат и автобусите към с. Плана заради паднали дървета и клони по пътя след с. Железница.

Паднали дървета премазаха коли в Пампорово

Усложнена е обстановката в Пампорово - заради лошите метеорологични условия ски зоната не работи. Рано тази сутрин силните валежи и вятър са съборили четири големи бора, които при падането си са премазали няколко автомобила. При инцидента няма жертви и пострадали, а щетите са само материални. Паднали дървета има и върху пътното платно, съобщи Нова телевизия.

Паднал електрически стълб блокира движението към Самоков

Паднал бетонен електрически стълб блокира за няколко часа движението на пътя от София за Самоков в района на вилна зона „Ярема“. При инцидента няма пострадали хора и коли. В района на вилната зона няма ток от неделя следобед, предаде БНТ.

Кризисен щаб ще наблюдава нивата на язовирите

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Министър Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от Щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации, съобщиха от икономическото ведомство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама