Почина проф. Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи на България

17:00, 10 яну 21 25 3420 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Внезапно ни напусна проф. д-р Владимир Данов, който е един от водещите кардиохирурзи у нас, съобщиха от Българския кардиологичен институт. 

"Медицината и в частност кардиохирургията у нас, загуби един от най-отдадените на професията си лекари, иноватори и човек с огромно сърце! През неговия 28-годишен опeративен опит в областта на кардиохирургията, проф. Данов е спасил живота на хиляди пациенти, обучил над 20 специалисти по кардиохирургия, публикувал е множество доклади в авторитетни български и чужди научни издания, автор е на учебници. Той е носител на наградите „Доктор на Годината“, четирикратен носител на приза „Лекар, на който българите вярват“ и Доктор хонорис кауза", отбелязват от Българския кардиологичен институт.

От института изказват дълбоки съболезнования на семейството, близките, пациентите и колегите на проф. Владимир Данов. 

От 2017 г., проф. Данов е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, където управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники в Плевен и Бургас.

Той е специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария над 15 години. Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, въвежда принципи на работа, които и до днес се прилагат в много от развитите здравни системи.

Проф. Данов специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи, протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, осъществяване на аортокоронарни байпаси на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци и др.

Поклонението ще се състои на 12 януари в София.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на проф. Данов! Светла му памет! 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 17:19, 10 яну 21

Бог да го прости!((
Защо толкова рано най-добрите?
Татко бе оперативен гинеколог, извършил хиляди операции и спасени и дадени живота. Нямаше кой в едно родопско село да го спаси...(((((

2 Д-р М.Панайотов-хирург 20:48, 10 яну 21

Бог да го прости. Неговите блогословени ръце ме оперираха и дадоха живот и работа до сега през януари месец 2007г. във ,,Света Марина,, гр. Варна.Мъчно ми е и не мога да сдържа сълзите си.Не разбирам защо Бог прибира най добрите .Искрени съболезнования на семейството на професор Данов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама