Решено: 3 месеца след изтичане на техническия преглед автомобилът се смята за изоставен

11:10, 08 яну 21 25 2718 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес изоставените коли ще се премахват по-бързо - сроковете за това са съкратени над 4 пъти. Вместо досегашните 27 месеца минималният възможен срок за премахване на старите коли от общинските и държавните площи вече е 6 месеца. Това обявиха от екипа на гражданската организация „Спаси София“.

Това става възможно след изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, които са приети с постановление на Министерски съвет от 31 декември 2020 г., което днес е обнародвано в „Държавен вестник“

По-кратки са и сроковете за обявяване на един автомобил за излязъл от употреба. 3 месеца след изтичане на техническия преглед автомобилът се смята за изоставен, а не както досега - 24 месеца.

Промените се отнасят само за изоставени автомобили върху държавни и общински имоти – улици, тротоари, паркове, градинки и площадки.

Направените изменения разрешават дългогодишен проблем пред общинските власти, които често бяха изправени пред законова невъзможност да премахват видимо изоставени автомобили от публичните пространства в градовете. Промените ще позволят както на София, така и на общините в цялата страна да премахват много по-бързо изоставените автомобили, с които са заринати обществените площи – улици, тротоари, градинки и площадки. Така освен повече места за паркиране, ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда“, посочиха от „Спаси София“, които са инициатори на промените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама