Кметове от ГЕРБ в Калофер не били допуснати на срещата с Радев

17:43, 06 яну 21 25 1939 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Скандал беляза посещението на президента Румен Радев в Калофер за Богоявление. Държавният глава проведе среща с членове на Националното сдружение на кметовете на малки населени места, но няколко представители на ГЕРБ обявиха, че не са били допуснати, съобщи bTV.

Те поискаха Радев да не дели кметовете по политически признак. Освен това повториха тезата на премиера Бойко Борисов, че няма проблем изборите да се проведат през март. „Не може председател на сдружението да кани само кметове от БСП. Имам чувството, че тази среща е политизирана, тъй като получавам информация за дейността на сдружението, но точно за тази среща не съм информирана“, заяви Румяна Самоковарева от с. Крумово.

Големите кавички

Самият Радев коментира, че не е делил кметовете и не е бил запознат с това кой е поканен. „Аз не знам, че има други хора, желаещи за среща с мен. Ето, кметът ме кани, идвам тук, влизам при него“, коментира той. По думите му тези, с които е говорил, са му се оплакали, че нямат логистична готовност за избори в условията на пандемия - липсват както хора за избирателните секции, така и дезинфектанти и маски.

Междувременно от президенството съобщиха, че представителите на местните власти са поставили пред президента редица въпроси, свързани с организацията на изборния процес в условията на извънредна епидемична обстановка. Според тях идеите за допускане на болни и поставени под карантина граждани да упражняват правото си на глас в секционните избирателни комисии би повлияло негативно на желанието за вот и крие риск от намаляване на избирателната активност. Решение на този въпрос следва да бъде търсено в създаването на мобилни секционни избирателни комисии.

Обособяване на времеви диапазон за гласуване на възрастни хора, готовност за бързо отзоваване на медицински специалисти в секционните избирателни комисии при необходимост, както и увеличение на възнагражденията на членовете на мобилните секционни избирателни комисии, които ще бъдат в непрекъснат контакт с поставени под карантина гласоподаватели, също бяха сред направените предложения.

Президентът Румен Радев подчерта, че каквито и решения относно изборния процес да се вземат на централно ниво, тяхното реално изпълнение зависи от капацитета на малките населени места. Затова е необходимо обезпечаването им със средства, указания и достатъчно време, за да бъдат приложени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама