Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро

08:21, 06 яну 21 25 2345 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В пандемични условия, десет минути преди 8.00 часа на Богоявление, мъжете от Калофер влязоха във водите на река Тунджа. Времето е сравнително меко – няма сняг, няма и лед във водата, който обикновено се разбива призори с брадвата.

С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, пеят “Залюбила е Василка” и извършват ритуала, който има дългогодишна история в града на Ботев, предаде БГНЕС.

Въпреки призива да се спазват противоепидемичните мерки и в Калофер на празника да са само местни, имаше доста хора, дошли да наблюдават мъжкото хоро. Стотици се наредиха от двата бряга на реката. Имаше и сериозно полицейско присъствие.

Отец Димитрий извърши богоявленския ритуал и освети водата, после хвърли дървения кръст в реката. 4-5 момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото – момче, седнало върху раменете на един от мъжете.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не влезе във водата. Преди ден той каза, че нищо не може да спре калоферци да спазят традицията и че дори е готов да плати глоба, тъй като в епидемичната обстановка, в която се намираме, провеждането на празника в града с толкова много хора е против въведените мерки.

Празнуваме Богоявление и Йордановден

През целия ден в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама