Почина икономистът Емил Кало

14:50, 05 яну 21 25 3526 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 70-годишна възраст почина икономистът и доктор по философия Емил Кало.

Емо беше философ, общественик, "перото на АБВ", приятел. И преди всичко - човек. Ще липсва на много хора, тъй като съумя да остави следа в множество животи с прямотата си, с чувството за хумор и най-вече с отношението си към близките хора“, написаха от АБВ.

Казват, че значението на един човек не се определя от присъствието му, а от отсъствието му. Ако отсъствието му не променя нищо, то присъствието му е било без значение. Присъствието на Емил Кало в нашия живот беше забележително, а отсъствието му ще ни тежи винаги“, заявиха още от партията.

Загубихме добър приятел и съмишленик, който бе съпричастен към дейностите на сдружението и наш ценен съветник“, посочиха от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Емил Аврамов Кало е роден в София на 4 юли 1950 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Доктор по философия към БАН. От 1998 до 2007 е Председател на Организацията на евреите в България “Шалом”. В периода 1991 -1994 е Икономически директор на в. „Труд”, „Новинар”, сп. „Общество и право”. От 1977 до 1991 изпълнява длъжността научен секретар към Център по наукознание към Президиума на БАН. През 2013 г. е избран за Вицепрезидент на Световния еврейски конгрес. Член е на Европейски еврейски парламент, на Съюза на Българските писатели, на Борда на World ORT - най-голямата образователна фондация в света. Съставител е на сборника „Българската общественост за расизма и антисемитизма”, издаден през 2008 год. Автор е на книгата "Откраднати разкази... намерени сюжети”, 2012 год. През 2013 година излиза романът му "Другите и Йосиф”, а през 2016 година – "Подробности извън очевидното".

Поклонението ще се състои на 10 януари (неделя) от 13.30 ч. в Еврейските гробища в столицата.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Емил Кало! Светла му памет! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама