„Екзакта“: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС влизат в парламента

17:23, 04 яну 21 / Политика 25 2774 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%. Това коментира пред БНР социологът Лидия Йорданова, ръководител на социологическа агенция „Екзакта“ за последното им проучване, приключено в средата на 2020 г. Тя уточни, че за последните три години песимистите са намалели с 5%.

„На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%“, посочи още Йорданова.

"Екзакта": В навечерието на новото десетилетие – равносметка и очаквания

В проучването на „Екзакта“ се очертават четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, а "Демократична България" и "Обединени патриоти" са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%.

"В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още (в момента е 2%, според данните от проучването - б.р.). Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност", посочи Йорданова.

Тя е категорична, че кампанията ще реши кой ще е победителят. "Нито една от двете големи партии (ГЕРБ и БСП - б.р.) не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели", посочи социологът.

Според нея в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори: "Два пъти по-често хората търсят алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, отколкото вляво". По думите ѝ проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама