От 18 януари връщат поетапно големите ученици в клас, ако ситуацията се подобри

11:45, 04 яну 21 25 3048 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Учениците от 5. до 12. клас се завръщат поетапно в класните стаи от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната го позволява, заяви пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев.

„В следващите седмици ситуацията може да се подобри, може и да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване броя на заразените, намаляване на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане, или по-точно към вариант на редуване - една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат. Обсъждаме с министъра на здравеопазването, ще разрешим някои допълнителни дейности като държавните изпити по професия, олимпиадите...“, обясни министърът, цитиран от БНР. 

От днес отвориха детските градини и яслите, а малките ученици се върнаха в клас

Решението бе взето от Националния оперативен щаб и Министерството на образованието заради спада на заразените у нас през последните дни. Обcтaнoвĸaтa щe ce cлeди нeпpeĸъcнaтo, зa дa мoжe дa ce взeмe peшeниe и пo oтнoшeниe нa ocтaнaлитe ĸлacoвe в yчилищaтa. 

Родителски организации срещу връщането на децата в училище

Има готовност за дистанционно обучение 

При необходимост сме готови във всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение, каза зам.-образователният министър Таня Михайлова в ефира на bTV. Тя отбеляза, че според последните проучвания на МОН учениците до 11 години не представляват риск за възрастните. По думите ѝ в училище рискът е контролиран.

Според нея дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

Снимка: CanStockPhoto

Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова като подчерта, че това ще даде отражение след години. „В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса. Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама