COVID-19 по света: Гърция спира ваксинирането на държавници заради негативни реакции в медиите

11:45, 31 дек 20 25 2147 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гърция спира ваксинирането срещу коронавирус за длъжностни лица заради негативни реакции в медиите, в които някои министри бяха обвинени, че бързат да се ваксинират преди лекарите.

Говорител на правителството заяви, че от списък със 128 длъжностни лица до момента са ваксинирани 66 и засега списъкът се закрива. Останалите държавни служители, както всички гърци, ще бъдат ваксинирани, когато дойде редът им в графика на националната комисия по ваксинацията.

Личен пример: Кои лидери ще се ваксинират първи и кои ще чакат „да им дойде редът“

В периода от 27 до 30 декември бяха ваксинирани президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, редица министри и представители на политически партии, които по този начин дадоха пример на обществото. Ваксинацията на първите лица беше показана на живо по телевизията. Някои от министрите изразиха радостта си в социалните мрежи, че са били така бързо ваксинирани, заради което бяха разкритикувани от опозиционни медии, отбелязва БТА.

Белгия въвежда задължителна карантина и тест за пристигащите от "червена зона"

Белгия въвежда задължителна 7-дневна карантина и PCR тест за всички граждани, пристигащи в страната от т.нар. червена зона, в която попада и България. Пътниците, които влизат в страната от територии, обявени за червена зона, и са престояли в тях повече от 48 часа, трябва да бъдат тествани през първия ден от влизане в страната, както и на седмия ден, съобщиха от МВнР.

При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява, а ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още най-малко 7 дни.

Изключение от задължителната карантина ще се прави за гражданите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, той може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Турция премахва изискването за PCR тест за транзитно преминаващите

Турското правителство премахна изискването за PCR тест за транзитно преминаващите пътници през летищата и за водачите на тежкотоварни превозни средства.

От 29 декември 2020 г. страната въведе нови мерки, според които всички пътници на възраст над 6 г. трябва да представят при пристигането си документ за негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Пристигащите, които не разполагат с такъв, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест, като при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама