Трусовете в Хърватия не спират, броят на жертвите расте

13:20, 30 дек 20 / Свят 25 3011 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Серия от вторични трусове последва силното земетресение в Хърватия. Спасителните операции продължиха през цялата нощ. Най-малко седем са загиналите при  труса с магнитуд от 6,4 по Рихтер, който удари между градовете Сисак и Петриня. Сред тях са баща и син, затрупани в собствената им къща, както и мъж, върху който се е срутила църква, докато се е молел в нея.

Правителството на Хърватия обяви 2 януари за ден на траур в памет на жертвите. 

Военни пристигнаха в разрушените градове, за да помагат за възстановяване на щетите. Половината сграден фонд е унищожен и е негоден за живеене. Останалите сгради трябва да се обследват преди хората да се завърнат, предаде bTV.

Хората са изключително стресирани. Всички жители на града са в колите си на по-широките улици и на централния площад. В Петриня живеят около 20 000 души, а общо населението в засегнатия район е около 80 000.

Три силни земетресения разтърсиха Хърватия

България в помощ на Хърватия

Министерският съвет реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението. Българската помощ ще бъде насочена към две емблематични сгради в Хърватия, свързани и с българската история - Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата.

Тъй като хърватската страна се нуждае от питейна вода, бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки. Първите два тира с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия, съобщиха от външно министерство. 

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с хърватския си колега Зоран Миланович. Държавният глава е заявил, че страната ни има готовност да изпрати екипи за търсене и спасяване, както и оборудване. Можем да съдействаме и с инженерни екипи за оценяване на щетите, обявиха от прессекретариата на президента. 

Българският премиер Бойко Борисов изказа пълна съпричастност и солидарност с болката на целия хърватски народ. Той поднесе своите дълбоки съболезнования на министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович. „Готови сме да подпомогнем приятелска Хърватия. Точно в такива моменти е нужно да бъдем солидарни и единни“, подчерта Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама