Бил Гейтс ще спасява света от глобално затопляне като… затъмни Слънцето

12:33, 29 дек 20 / Култура 25 5036 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бил Гейтс, противоречивият компютърен милиардер, превърнал се в ляв активист, иска да спаси човечеството. Той има безумната идея да спаси човешката раса от глобалното затопляне като… затъмни Слънцето.

Точно така, основателят на „Майкрософт” очевидно смята, че Слънцето е „синият екран” на смъртта в небето и финансира изследвания в Харвардския университет за затъмняването му с цел охлаждане на Земята, съобщава „Пи Джей Медия”, цитирана от БГНЕС.

Личности, за които пандемията е "златна кокошка"

Проектът за слънчево геоинженерство, наречен „Stratospheric Controlled Perturbation Experiment” (SCoPEx), включва полет с тестов балон над Швеция през следващата година като част от това изследване. Планът е в крайна сметка той да изпусне 2 кг калциев карбонатен прах в атмосферата за година-две, за да проучи какво въздействие може да има.

Правилно сте прочели. Те искат да изпуснат прах от креда в атмосферата. Ако сте достатъчно възрастни, значи си спомняте как някога вашият учител е почиствал с гума тебешира от черната дъска Този неприятен облак от креда, който сте вдишали по време на този процес, е това, което те искат да вкарат в атмосферата.

40% от българите вярват, че COVID-19 е биологично оръжие

Какво може да се обърка? Кой би си помислил, че отговорът на „предизвиканите от човека климатични промени“ ще бъде отново „предизвикани от човека климатични промени”. По тази причина природозащитниците не са напълно сигурни в полезността на предприетото начинание. „В този тест няма предимства, освен да се даде възможност за следваща стъпка. Не можете да дръпнете спусъка и после да кажете: „Това не може да навреди“, каза Никлас Хелстрьом, директор на шведския зелен мозъчен тръст „WhatNext?” Най-големият проблем на Халстрьом в тази концепция е, че той смята, че това ще създаде впечатлението, че все още можем да използваме изкопаеми горива.

Има няколко проблема с цялото това нещо. За начало радикалните природозащитници не могат да решат дали наистина предизвиканите от човека климатични промени причиняват затопляне на Земята или охлаждане. Ето защо това, което някога беше наричано „глобално затопляне“, сега се нарича с по-неясния термин „изменение на климата“.

Второ, дори ако допуснем идеята, че изменението на климата е предизвикано от човека, а не е част от естествения цикъл, дори и най-радикалните прогнози сочат въздействието му като части от един градус в продължение на много, много десетилетия. Затъмняването на Слънцето вероятно ще има по-драматично въздействие върху глобалните температури. Широко разпространено е мнението, че причината динозаврите да бъдат унищожени е удар на астероид, разпръснал частици в атмосферата, блокирайки слънцето и предизвиквайки драматичен спад на глобалните температури. Искаме ли наистина да изпробваме това, причинявайки си го сами?

Трето, как добавянето на частици във въздуха е допринесло за парниковия ефект? Наистина ли искаме да разберем?

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:10, 29 дек 20

Мдааа, парите наистина променят човека...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама