COVID-19 по света: Турция възнамерява да произвежда руската ваксина "Спутник V"

16:45, 29 дек 20 25 3552 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турция възнамерява да произвежда руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" на своя територия, обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Турция е поискала още информация от Русия за ваксината и здравният министър Фахреттин Коджа е информирал президентския кабинет вчера, че всичко върви по план, посочи Чавушоглу. Той заяви това по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в руския черноморски курорт Сочи, предаде Нова телевизия. 

Руска статистика

Починалите в Русия с коронавирус вероятно са с три и половина пъти повече, отколкото е обявено официално. Държавната статистическа агенция "Росстат" обяви, че общо починалите в страната от януари до ноември са с 229 700 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Вицепремиерът Татяна Голикова поясни, че повече от 81% от тази увеличена смъртност се дължи на COVID-19. Това означава, че 186 000 руснаци са починали от вируса в този период. Официалните данни обаче са за 55 000 жертви. Москва е обявила повече от 3 милиона заразени от началото на пандемията, но ниският брой смъртни случаи озадачаваше учените, съобщи Нова телевизия.

Израел на първо място в света по ваксинации

Испания създава регистър на отказващите ваксина

Испания създава регистър на хората, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19. Страната ще обменя информацията с държавите от Европейския съюз. Регистърът няма да е достъпен за обществеността и работодателите.

Министърът на здравеопазването беше категоричен, че ваксинацията няма да бъде задължителна, а личните данни на хората ще бъдат защитени. Последното проучване сочи, че броят на испанците, които отказват да се имунизират, е спаднал на 28% в сравнение с 47% през ноември. 50 000 души в Испания са починали от вируса, а заразените са повече от милион и 800 000.

Нидерландия въвежда задължителен PCR тест

Министерството на външните работи на Нидерландия информира, че считано от 00:01 ч. местно време на 29 декември 2020 г. всички пътници, пристигащи с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72 часа преди влизане в страната, съобщи българското МВнР.

Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага към влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама