Фалшива кралица поздравява британците за Коледа

17:20, 25 дек 20 / Свят 25 2999 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Докато английската кралица Елизабет II традиционно отправя своя поздрав за Коледа към британците през националните BBC и ITV, тази Коледа зрителите на Острова ги очаква изненада. Дигитално създаден "двойник" на кралицата ще направи коледно обръщение към гражданите на Великобритания по "Канал 4". От там посочват, че целта на експеримента им е да покажат и образоват зрителите до каква "манипулативна достоверност" могат да стигнат фалшивите новини благодарение на модерните технологии.

Тайната на дълголетието на Елизабет II

5-минутното послание на дигиталния двойник на кралицата ще засегне редица противоречиви теми, включително решението на херцога и херцогинята на Съсекс Принц Хари и Меган Маркъл да напуснат Великобритания. А също и решението на херцога на Йорк да се оттегли от кралските задължения по-рано тази година след интервю, което той даде пред Би Би Си. засяга се и темата за връзката му с магната Джефри Епщайн, уличен в редица сексуални престъпления. Той в последствие се самоуби в килията си, предаде "Медиапул". 

"Едно от нещата, които ни крепиха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на Хари и Меган. Малко неща са по-обидни от това някой да ти каже, че предпочита канадците пред това да е с теб", казва дигиталното копие на кралицата.

Британската кралица пуска своя марка алкохол

Т.нар. "deep fake" технология може да се използва за създаването на убеждаващо изцяло измислено видео съдържание и най-често се използва за разпространяването на спекулации. Гласът на този фалшификат ще бъде дублиран от британската актриса Дебра Стивънсън.

"Това, което прави видеото обезпокоително, е използването на видео технология, която опитва да синхронизира устните на кралицата с изречените думи.", коментира кореспондентът на Би Би Си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама