Датчаните станаха по-богати въпреки пандемията

13:35, 24 дек 20 / Свят 25 2160 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В края на трудната 2020 г., противно на очакванията, датчаните имат по-голямо финансово богатство, отколкото преди пандемията. Нетните финансови активи на домакинствата в скандинавската страна са 5,66 трилиона крони или 930 милиарда долара в края на третото тримесечие на тази година, показват данните на Централната банка на Дания.

Конгресът на САЩ гласува допълнителни 900 млрд. в полза на икономиката

През последните две тримесечия финансовото богатство на датчаните се е увеличило с общо 709 милиарда крони. Това компенсира спад от 541 милиарда през първите три месеца на годината, който беше до голяма степен причинен от загуби на фондовия пазар, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от БГНЕС.

Всяка четвърта фирма в Гърция е пред фалит

Финансовото състояние на средното домакинство в Дания е около два милиона крони, но много семейства все още имат по-малко от това. За неравномерното разпределение говорят и пенсионните спестявания - около 43 процента от тях отиват при около 10 процента от населението.

Централната банка очаква ръстът на финансовото състояние да помогне за преодоляване на негативния ефект от новото блокиране в страната поради нарастващия брой новоинфектирани с COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама