Големите кавички на 2020 г.

10:00, 31 дек 20 / Големите кавички 25 8149 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Изтичат последните часове на 2020 г. Затваряме врата на една наситена със събития, премеждия и емоции година, и прекрачваме в новата 2021 г. с очакване и надежда тя да бъде по-добра за всички ни.

По традиция преди стрелките на часовника да ударят полунощ, се обръщаме назад, за да си припомним най-значимите моменти от изминалите 366 дни. А да си признаем, доста неща се случиха:

Краят на Националната лотария; Бягството на Васил Божков и опитът му да влезе в политиката; Водната криза в Перник и първия арест на действащ министър; Коронавирусът и първия локдаун; Записите на премиера Борисов и снимките от резиденцията му в „Бояна“; Раздялата на Цветан Цветанов с ГЕРБ и появата на „Републиканци за България“; Поредицата от изгонени руски шпиони от страната; Акцията на Христо Иванов в летните сараи на Ахмед Доган; Нахлуването на прокуратурата в президентството и в офисите на братя Бобокови; Над 150 дни протести под прозорците на управляващите; Раздорите във властта и напрежението между институциите; Основният ремонт на кабинета; Идеята за нова конституция и Велико народно събрание; България спря Македония към ЕС…засега; БСП и ДПС преизбраха лидерите си; Мая Манолова, Слави Трифонов, „Отровното трио“ и „Демократична България“ се канят да влязат в парламента – заедно или поотделно; Втората вълна на коронавируса и хаоса в здравна система; Втори локдаун...

Направо да се чуди човек как президентът ще успее да събере всичко това в речта си в полунощ…

Решихме да изпратим 2020 г. подобаващо и с усмивка, за целта подбрахме най-емблематичните и колоритни изказвания от януари досега. Изборът беше труден, а темите и събитията - многобройни, но смятам, че се справихме със задачата.

Без изненада основно присъствие има премиерът Бойко Борисов, който през годината блесна с думите си неведнъж. Без повече увъртания ето и нашата селекция от бисери:

Новата година донесе лош късмет на хазартния бос Васил Божков. След като в продължение на години държавата не откриваше нищо нередно в бизнеса му за милиони, съвсем изненадващо се активизира и реши да национализира лотарийните билети. Естествено имаше нужда от малко побутване и поводът за това бе сигнал от бившите му съдружници в Efbet братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан. Оказа се, че Божков с години е ползвал "вратичка в закона", която му е позволявала да плаща по-малко данъци към държавата, но контролните органи са си заваряли очите за това. Акциите на държавата и прокуратурата принудиха бизнесмена да избяга в Дубай, където анонсира, че се включва в политиката и прави нова партия. Междувременно Божков се сдоби с цели 18 обвинения - от търговия с влияние, притежание на нерегистрирани антики, ръководене на престъпна група, до изнудване, поръчване на убийства и изнасилвания. Имуществото му бе запорирано, а част от обкръжението му прекара месеци в ареста. От Дубай бизнесменът обяви война на действащата хунта, която по думите му с години е прибирала от него милиони, и си постави за лична цел свалянето на правителството и оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Второто е факт от средата на лятото, когато бе извършен основен ремонт на кабинета. Междувременно държавата направи стъпки в посока одържавяване на колекцията му от антики, смятана за една от най-ценните частни колекции у нас.

Сред най-активните през годината бе новият главен прокурор Иван Гешев, който тъкмо пое поста и реши да демонстрира мускули. Показни акции и арести, чести медийни изяви, публикуване на избрани доказателства по нашумели дела. Обвинител № 1 нахлупи каскет на главата и се обяви за защитник на обикновените хора и страшилище за бизнесмени и политици - инструмент в Божията ръка, която да раздава правосъдие... "Трябват малко повече арести в тая държава и ще се оправят нещата. Било е някога, пак ще бъде и пак ще стане. Да сме здрави!“, закани се той. Гешев не се посвени да размаха пръст и на президента Радев, който още при процедурата за главен прокурор му подложи крак и открито демонстрира, че не одобрява кандидатурата му. Именно при нахлуването в президентството обаче Гешев стъпи накриво и предизвика вълна от недоволство с искане не само на неговата оставка, но и тази на правителството. След това главният прокурор изчезна - не остана и следа от шумните акции на прокуратурата. Горе-долу по това време започнаха да изтичат скандални записи, с глас като на премиера Борисов, в които се говори за намеса в работата на независими органи, поръчкови обвинения и прочее. Малко по-късно се появиха и снимки от спалнята на министър-председателя в резиденция "Секвоя" с пачки евро и златни кюлчета. По казуса обаче държавното обвинение реагира повече от мудно, а малко преди празниците напълно изчисти имиджа на Борисов и обяви, че няма данни за престъпления.

Самият Борисов не хвърли много енергия в това да обори записите и снимките. Най-общо каза че са автентични, но манипулирани т.е. хем са истина, хем не са. Ходи разбирай докъде се простира едното и къде започва другото. Естествено вината за всичко това беше прехвърлена на основния критик на управлението - президента Румен Радев, но с течение на времето и на най-наблюдателните им стана трудно да се ориентират в "пъкления сценарий на държавния глава". Първо Борисов обвини президента, че го шпионирал с дрон, после заяви, че негови хора са пратили "една прекрасна госпожа", която да нащрака снимките, а накрая каза, че сам е осигурил достъп до резиденцията си на една същинска Мата Хари. И към момента обаче самоличността на тази жена е мистерия не само за публиката, но и за държавното обвинение, което не открива причини за притеснение дори въпреки, че според мнозина случаят е пробив в националната сигурност.

Записите и акциите на прокуратурата откровено раздразниха обществото и подготвиха почвата за вълна от протести. Капката, която преля чашата на народното недоволство, бе разкритието на Христо Иванов, че почетният лидер на ДПС е заграбил част от държавен плаж в парк "Росенец" край Бургас. Макар и да не постигнаха крайната си цел за сваляне на правителството и главния прокурор, те притиснаха в ъгъла управляващите и ги накараха да предприемат действия под натиска на улицата. Така кранчето от студения резерв за Ахмед Доган беше спряно, достъпът до плажа - осигурен, а половината кабинет - сменен. Нещо повече, всички партии извън управлението се "обединиха" неформално срещу кабинета, а Борисов разбра, че само полицейските щитове го пазят от народната любов. 

Въпреки, че в изтеклите записи името на Цвета Караянчева се споменава в не особено добра светлина, тя демонстрира забележителна отдаденост на своя партиен лидер. По време на партийно събитие тя съвсем забрави, че е председател на парламента и яростно се нахвърли срещу критиците на правителството. Тя призова всички столичани, които протестират да спрат да ползват "метрото на Бойко", сякаш то е не обществена собственост, а лично притежание на премиера. Кaраянчева блесна и с щедростта си като дари килими трета употреба на театъра в Кърджали, а след това се похвали и с нечуван досега дарителски жест, който лесно може да мине под надслов "Стари календари за старите хора". Думите тук са излишни.

Освен протестите Борисов преживя и още един труден момент - раздялата с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Година след избухването на скандала "Апртаментгейт", който коства на Цветанов всички ръководни постове в партията, прокуратурата прекрати проверката по случая заради липса на доказателства за извършено престъпление. Новината изтръгна признание от Борисов, че съжалява за отстраняването на дясната си ръка. Но както казва народът: "Късно е либе за китка" - Цветанов напусна ГЕРБ и сформира нова партия - "Републиканци за България", която е сред критиците на настоящото управление. С новия си проект Цветанов дава заявка за участие в следващите избори и превръщането в незаобиколим фактор на политическата сцена. 

Заобиколен от всички страни, скрит от народа зад масивните стени на Министерския съвет и комфорта на джипа, Бойко Борисов реши да "отговори на исканията на народа" и да свика Велико народно събрание за промени в Конституцията. Без изненада обаче, обещаният рестарт на държавата не се случи, просто защото никой реално не го е искал, а и предлаганите "драстични" промени всъщност бяха писани на коляно с една единствена цел - да печелят време. Специална роля в този парад на суетата изигра лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който подкрепи идеята на ГЕРБ за нова конституция, без да е прочел за какво става въпрос. Малко след сляпата му подкрепа обаче, негови близки получиха концесии на варненски плажове.. това е съвпадение, разбира се - да не си помислите нещо друго. Поредният кьорфишек на управляващите обаче свърши своята работа - отложи във времето исканата оставка и на практика обезсмисли провеждането на извънредни избори преди редовните такива през март. 

Естествено няма как да не споменем събитието на 2020 г. - пандемията от Covid-19, която беляза целия свят и не подмина страната ни. През март правителството въведе крайно твърди мерки и наложи пълен локдаун при няколко десетки случая на заразени с новия коронавирус. Въпреки че разпространението на заразата бе овладяно и кабинетът се похвали с добрите резултати, още тогава си пролича, че мерките често са недомислени, объркващи и противоречащи една на друга. Със затоплянето на времето ограниченията започнаха да падат едно след друго и всичко сякаш се върна постарому. Короновирусът все още беше тук, но в очите на средностатичстическия българин бе по-скоро беше досадна и скъпа "притурка" към лятната почивка в Гърция, отколкото опасна и смъртоносна болест.

С настъпването на есента обаче дойде и втората вълна на заразата, която на практика показа колко неподготвени за нея са правителството и здравните власти. Тотален хаос в системата, недостиг на лекарства, линейки, легла и медицински кадри, липса на координация - пълен провал в овладяването на вируса. Докато другите държави наложиха повторна карантина още в началото на есента, у нас твърдите мерки се отлагаха до последно, до момента, в който стана ясно, че системата издъхва, а лекарите - изнемогват. На този фон уверенията на Борисов от лятото, че не е време за избори, защото трябва да им стабилност и работещи институции, звучи като лоша шега.

През осемте месеца между март и ноември правителство и парламент се занимаваха с важни въпроси като новата конституция, с преименуването на 24 май, с доброволната казарма и модернизацията на армията, с бюджета за догодина и преразпределянето на останалите средствата по свое усмотрение, включително раздаването на коледни бонуси на фона на икономическата криза. Нищо от това обаче не е насочено към преодоляване на здравната и икономическа криза, които се стовариха върху нас, а това говори за престъпно бездействие от страна на упавниците ни. В очите им обаче няма капка срам или съжаление. Те търсят вината за случващото се винаги в другите - виновни са опонентите, хората, вирусът. И вместо да се смирят и да замълчат, размахват пръст и раздавт присъди и квалификации. 

И за финал ето няколко изказвания, които да оправят горчивия вкус от отиващата си 2020 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама