Николай Младенов отказа поста на специален пратеник на ООН за Либия

08:29, 23 дек 20 / Свят 25 2161 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският дипломат Николай Младенов е казал на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че няма да може да поеме ролята на пратеник на световната организация за Либия догодина поради „лични и семейни причини“, заяви говорител на ООН, цитиран от Ройтерс и Нова телевизия. 

Младенов е пратеник на ООН за Близкия изток през последните пет години и посредничеше в диалога между Израел и Палестина. Той трябва напусне сегашната си мисия на 31 декември.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН одобри предложението на Гутериш за назначаването на Младенов като пратеник за Либия, а на норвежеца Тур Венесланд - като пратеник за Близкия изток на мястото на българския дипломат.

Изборът на Младенов бе обявен след месеци на разногласия в Съвета, където някои държави имаха друга представа кого трябва да посочи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш като свой пратеник. Постът в Либия е изключително отговорен, в момент, в който международната общност опитва да овладее хаоса в страната след 10 години война и крехко примирие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама