Навални: Позвъних на своя убиец и той си призна

12:30, 22 дек 20 / Свят 25 2513 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че е подлъгал агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за убийството си. Това се случва в телефонен разговор между самия Навални, който се представя за високопоставен държавен служител, и агент от ФСБ. В него руският критик иска отчет за акцията.

Разказаното от агента допълва разкритията от разследването на "Белингкат" и няколко медии, според които отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - институцията наследник на КГБ.

Запис на разговора, който продължава 49 минути, беше публикуван на 21 декември в канала на опозиционера в Youtube със заглавието „Позвъних на своя убиец. Той си призна“. В него Навални се представя за сътрудник на секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия и убеждава един от агентите на ФСБ, уличени в участие в покушението, да му даде устен отчет. Той твърди, че отровата е била поставена в бельото на най-големият опозиционер на Путин. Самият агент признава, че след това е бил пратен да изпере бельото, за да отстрани следите от отровното вещество. 

Попитан от Навални защо акцията по отравянето се е провалила, той отговаря, че вероятно защото самолетът е извършил непланирано аварийно кацане и е получил професионално и бързо лечение от руските спешни медици. "Ако беше продължило малко по-дълго, всичко можеше да приключи различно", казва агентът. 

Отговорът на ФСБ и Русия

От ФСБ продължават да отричат истинността на разкритията, като ги нарекоха "планирана провокация, насочена към дискредитация на службата и нейните сътрудници". Те твърдят, че разследването не би било възможно без организационна и техническа помощ от страна на чуждестранни спецслужби, предаде РИА Новости. 

Междувременно Русия обави, че ще наложи санкции на няколко представители на ЕС в отговор на наказанията, наложени ѝ заради отравянето на опозиционния лидер, предаде АФП, цитиран от БГНЕС. Руската федерация ще откаже достъпа на представители на държави-членки на ЕС и институции.

В изявление по-рано тази седмица руското външно министерство заяви, че страните от ЕС са отказали да си сътрудничат с Русия по разследването на инцидента. 

Контрасанкциите бяха обявени, след като Москва привика висши дипломати от три страни от ЕС, където лабораториите заключиха, че Навални е бил отровен с Новичок. Европейските дипломати не направиха публични изявления.

А вчера стана ясно, че е задържана Любов Собол, юрист от Фонда за борбана с корупцията на Навални, защото е била в колата си пред блока на един от заподозрените за отравянето на руския опозиционер. Самият той разпространи клипче от ареста ѝ в социалната мрежа Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама