Нова схема: Отрицателен PCR срещу 60 лв.

17:50, 21 дек 20 25 3261 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първи опит за измама с отрицателни PCR тестове. В схемата е въвлечен пулмолог от Русе без да има представа, че е подправен подписът му. Фалшивите документи са се търгували за 60 лв.

Дързък и изобретателен 34-годишен фалшификатор от Русе използва COVID ситуацията, за да издава неверни документи за отрицателни PCR тестове за чужбина. Схемата обаче е разкрита, когато семейство от Разград минава „Дунав мост“, но без задължителните тестове. Връщат ги обратно и в рамките само на час те се появяват отново на границата вече с издадени документи.

Коронавирусът у нас: 166 нови случаи

Това усъмнява граничните полицаи и те започват по-прецизно да разглеждат документите им, които нямат нищо общо с истинските. Тестовете са били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Лекарят разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи. А задържаното семейство признава, че срещу 60 лева на човек се е сдобило с фалшивите документи.

Д-р Розина Мирчева - директор на лаборатория „Здраве“, обясни, че всичко в документа е фалшиво – от лабораторния номер, до начина по който е изписано името на пациента. „Няма как да го изпишем с кирилица веднъж и втори път под него - на латиница. Нашата програма това не го позволява. Това е в изследването. А в самия сертификат, той е прекопиран изцяло от нашия сайт, но това, което го прави уникален, е баркодът, който в случая е просто пресниман. Подпис има, но не е на наш лекар. Те са копирали и печата на една наша колежка, която няма нищо общо с изследванията. Нейният печат е личен и не стои на нашите изследвания“, обясни лекарката пред БНТ.

Новият щам на COVID-19: Политически ход или реална опасност?

Днес нови трима български граждани бяха засечени с фалшиви отрицателни тестове за коронавирус в опит да преминат границата с Румъния при Дунав мост, съобщи БНР. Сертификатите обаче нямали подпис на лекар, а бланките с печата на лабораторията, от чието име са изработени, са били разпечатани на цветен принтер. Извършена е проверка и е установено, че тези хора дори не са си правили тестове.

Със случая се е заела прокуратурата, но от „Гранична полиция“ не изключват възможността и друг път български граждани да са минавали границата с фалшиви отрицателни PCR тестове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама