COVID-19 по света: Евросъюзът одобри първата ваксина срещу вируса

16:55, 21 дек 20 25 2999 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаквано одобри за употреба в ЕС ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech. Това означава, че тя може да се използва във всички държави в Европейския съюз, включително в България. 

След спешното одобрение е необходимо единствено разрешението на Европейската комисия за допускане на ваксината до европейския пазар, за да започне ваксинацията в ЕС другата седмица. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в своя профил в Twitter, че очаква това да стане до края на тази вечер.

Стана ясно и че американските регулатори разрешиха ваксината Moderna за спешна употреба. 

В България за възмобно начало на ваксинацията се смята 27-и, но предстои да се уточнят подробности, предаде "Дневник".

Без пристигащи от Обединеното кралство

Междувременно десетки страни през последните часове обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса, появил се в южните части на Острова, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нидерландия първа обяви забраната, последвана почти незабавно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония.

Гърция въвежда от днес 7-дневна задължителна карантина за всички, пристигащи от Обединеното кралство заради сложната епидемиологична ситуация там. Кипър също ще карантинира, но за 14 дни всички пристигащи от Великобритания.

Откриха нов щам на вируса в Дания, Нидерландия и Австралия

Франция забрани всякакви пътувания от и до Великобритания, което наложи затварянето на най-голямото британско фериботно пристанище в Довър от другата страна на Ламанша, където се образува огромна опашка от автомобили и пътници, надявали се да хванат макар и последен ферибот до континента.

Спряха и влаковете под Ламанша към Франция, Белгия и Нидерландия. Германия допуска на своя територия само товарни самолети, пристигащи от Острова.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона с лидерите на ЕС снощи, търсейки общ подход на страните членки в тази нововъзникнала ситуация. Германия, която председателства в ЕС, свиква спешна среща на представители на останалите страни членки относно новия щам на коронавируса.

Белгия въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи 

Днес стана ясно и че всички граждани над 12 години, които пристигат в Белгия след 25 декември 2020 г. и нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят сертификат за отрицателен тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама