Герои от българската митология оживяват в книга

17:05, 20 дек 20 / Култура и наука 25 1685 Антония Руменова
Снимка: CanstockPhoto

Героите от родната митология оживяват в книжни и рисувани истории. Художникът и преподавател Милен Хальов ги събира с едно съвременно момче супергерой - Кало Змея. Фолклорните сюжети намират място и в учебната програма.

Милен Хальов обича да разказва истории. Започва да ги рисува, а после идват и словесните герои и сюжети. Чудовищата от българската митология се появяват в компанията на едно дете със супер сили - Кало Змея, вече с втора книга.

Снимка: Facebook/Ciela

"Новото време и митология се вплитат доста добре. Аз гледам да хвана познатите елементи от българската митология и да ги направя интересни за съвременните деца и пораснали читатели", каза Милен Хальов - художник и преподавател пред БНТ.

Едно чудовище е интересно, когато го изследваш по-дълбоко. Не си говорим просто за остри зъби, нокти, за святкащи очи. В действителност търсиш под повърхността.

Милен преподава изобразително изкуство и анимационно кино. Излиза от учебниците и намира различни посоки за програмата. Героите от фолклора винаги имат запазено място в часовете му и се радват на особен интерес от учениците.

"Всяка година се занимаваме с кукерите. Понякога и с по-страшните митични същества - ламята, змея, халата. Самодивите също са им познати. Караконджулите знаят. Вече има по-специфични български вампири като устрели, песоглавци, те не са им познати, с тях се запознаваме и рисувайки и говорейки за тях", обясни Милен Хальов.

Кало Змея не се среща с пандемията, но трудностите не го плашат. Какво би казал малкият супергерой в сегашната ситуация?

"Той не се отказва, може да спре, да си почине, да се отчая. Но нещо възобновява желанието му да се бори и той никога не се отказва. Така че би казал - Не се отказвайте, давайте напред и ще победите", разкри още Милен Хальов.

Наградиха най-значимите книги за 2020 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!