Коронавирусът в България: Всички ще могат да се ваксинират до март

17:25, 20 дек 20 25 3159 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

До средата на март ще могат да се ваксинират хората, които не са от първите групи в Националния план за имунизацияобяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV.

Самият той също ще се ваксинира, но тъй като е боледувал от COVID-19, ще изчака инструкциите на ЕМА. По думите на Балтов ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца. 

Той е на мнение, че заболеваемостта у нас не спада с очаквания темп, понеже има много случаи на хора, които отказват да се карантинират след положителен PCR тест.

Снимка: БГНЕС

„Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не са“, коментира още проф. Балтов. Спешната болница „Пирогов“ е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември.

Имунизацията започва от 27 декември 

"На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София", заяви пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях", добави още здравният инспектор.

По отношение на ваксината на Moderna - тя се движи по стъпките на BionTech, те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Той изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на AstraZeneca.

"Ако почне имунизацията добре, вярвайте ми, в средата на годината ще имаме самочувствието да кажем край на COVID, край на ограниченията и да се върнем към нормалният живот", прогнозира Кунчев.

 

Снимка:БГНЕС

10-дневна карантина за пристигащите от Великобритания

Под 10-дневна задължителна карантина ще бъдат поставени пристигащите от Великобритания и Северна Ирландия в България, обяви Министерството на здравеопазването. Причината е новият щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява по-бързо.

Данните от денонощието

1002 са новите случаи на заразени по данни на Единния информационен портал. Направени са 4 213 теста, което показва леко отстъпление на заразата и 23,8% положителни резултати от тях.

В София са най-много заразените - 174 , във Варна 126 и в Пловдив 89.

Активните случаи са 86 452, от които хоспитализирани са 6 640, а 542 се нуждаят от интензивно лечение.

За изминалото денонощие са излекувани 1 404 души. Починали са 55, което е с повече от 100 по-малко от предходния ден. Общият брой на починалите от усложнения на COVID-19 вече е 6 551.

Коронавирусът в България: Управляващи и медии ще търсят нов подход за информиране

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама