COVID-19 по света: Новият щам на вируса се разпространява по-бързо

19:05, 19 дек 20 25 3952 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо“, твърди Уити.

Новината наложи спешна среща между британския премиер Борис Джонсън, главния медицински инспектор Крис Уити и главния научен съветник сър Патрик Валанс. След срещата стана ясно, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна, но въпреки това Джонсън наложи нов пълен локдаун

"Трябва отново да преразгледаме начина по който ще действаме по празниците. С огромно съжаление трябва да кажа, че не можем да продължим така и не можем да си позволим да облекчим мерките. Останете си вкъщи", каза Джонсън.

В същото време Италия налага пълна карантина за коледно-новогодишните празници.

Цялата страна ще бъде обявена за "червена зона" - всички търговски обекти, с изключение на тези, които продават хранителни продукти, остават затворени. Заведенията също няма да работят. Италианците ще могат да пътуват само за работи или ако им се налага медицинска грижа.

Снимка: CanStockPhoto

Това е третата карантина в страната от началото на годината. Смъртността в Италия вследствие на коронавирус е най-висока в Европа. Нидерландия и Германия също са в строга карантина; предстои и Австрия да затегне правилата от 26 декември, пише БНТ.

"Не е лесно решение, болезнено е да затегнем още повече мерките заради наближаващите празници. Но се налага - за да се опазим, и да се надяваме на възстановяване през януари", заяви министър-председателят Джузепе Конте.

Швеция също затяга противоепидемичните мерки. За първи път от началото на пандемията от коронавирус Швеция задължи гражданите да носят маски в обществения транспорт с цел забавяне на разпространението на COVID-19, пише "Сега".

Препоръката, отправена от здравните власти в петък, гласи, че предпазните средства за лице трябва да се слагат от шведите в пиковите часове, когато "струпванията не може да бъдат избегнати".

По погрешка обявиха цените на ваксините срещу COVID-19

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама