Поредният руски шпионин е обявен за персона нон грата

18:15, 18 дек 20 / Политика 25 3121 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прокуратурата обяви за шпионин поредния руски дипломат. Той е докладвал на руското разузнаване за военните учения на САЩ у нас в периода от 2017 г. до момента. 

След скандала с руския шпионин: И Русия обяви български дипломат за персона нон грата

Дипломатът се е опитал да подкупи български служител, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. Шпионинът е с дипломатически имунитет и за това срещу него не може да бъде повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата. 

Изгоненият руски шпионин опитал да вербува шеф на специална служба

Минути след като от прокуратурата уведомиха външното министерство, той бе обявен за персона нон грата и има срок от 72 часа да напусне страната. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР, предаде от външното министерство. 

Реакцията на САЩ и Русия 

От руското посолство у нас обявиха, че Русия си запазва право за ответни мерки. 

"Безоснователното експулсиране на главата на представителството
на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитието на диалога между страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион", категорични са от посолството. 
 
 
По-късно посолството на САЩ в България излезе с позиция, че подкрепя страната ни за изгонването на руския шпионин.  
 
"През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет", посочват от посолството. 

Това е поредният случай, в който България гони руски дипломат. През октомври българската спецпрокуратура откри шпионин в посолството на Русия у нас. Тогава стана ясно, че от 2018 г. дипломатът е провеждал срещи, включително с ръководен служител с достъп на класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО. Чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г. Заради дипломатическия имунитет на руснака не беше повдигнато обвинение, но той напусна държавата ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама