Проверяват „Топлофикация София“ заради високите сметки за ноември

17:10, 17 дек 20 / София 25 2920 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Енергийният регулатор започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради медийни публикации за завишени сметки за месец ноември. Обект на проверка ще е ценообразуването на сметките на дружеството за миналия месец.

След приключване на извънредната проверка КЕВР ще обяви публично резултатите. В случай, че в хода на предстоящата извънредна проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, съобщиха от Комисията.

Само преди ден „Топлофикация София“ излезе с първите сметки за новия отоплителен сезон, които показаха с 29% повишено ползване на топлоенергия спрямо същия период на миналата година. От дружествтото посочиха като основна причина за това по-ниските температури.

Омбудсманът Диана Ковачева обаче е категорична, че е недопустимо подобно драстичното повишаване на разходите на домакинствата за отопление и топла вода и то в условията на извънредна епидемична обстановка и спад на доходите на заетите в редица сектори. Тя поочва, че само за два дни до нея са постъпили множество жалби на грждани. 

Според омбудсмана силно повишените ноемврийски сметки са поредното доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама