Зелен билет и при по-слабо замърсяване на въздуха в София

16:45, 17 дек 20 / София 25 2673 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зелен билет, на стойност 1 лв. на ден за целия градски транспорт в София, ще се въвежда и при по-слабо замърсяване на въздуха в града. Това реши Столичният общински съвет, като промени механизма с оперативни мерки за намаляване на замърсяванетo.

До мярката ще се стига, при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма на кубичен метър на две от градските станции, а не както до сега - при 200 микрограма.

Измерването на замърсяването на въздуха ще бъде за 24-часов интервал, който ще започва от 16.00 часа на предходния ден, за да може гражданите да бъдат информирани своевременно.

АФП: Мръсният въздух поставя България пред огромен риск

„Ще може Центърът за градска мобилност и всички органи на Столичната община да предприемат навременни действия и да уведомим гражданите за предприеманите мерки, така че сутринта на следващия ден, когато се въвежда мярката за безплатно паркиране в буферните паркинги, безплатно ползване по мярката „Зелен билет“, да имаме време те да получат тази информация и да отреагират, да се възползват от тази възможност, а да не излизат с личните си автомобили“, обясни  председателят на Комисията по околна среда Лорита Радева, цитирана от БНР.

Общината ще излиза и с нови призиви при мръсен въздух. Сред тях са децата да не излизат в дворовете на училищата, ограничване на използването на камини с открита горивна камера в случай, че е втори топлоизточник, както и споделено пътуване, предвижване с велосипед или пеша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама