Путин определи отравянето на Навални за политически трик

13:40, 17 дек 20 / Свят 25 2540 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин категорично отрече Русия да има нещо общо с отравянето на Алексей Навални. Това стана по време на традиционната му годишна пресконференция за журналисти. За първи път обаче той не бе в залата с журналистите, а в резиденцията си в Ново Огарьово и връзката бе онлайн. 

Ако в Русия някой искаше да направи това, щеше вероятно да стигне докрай. Вчера ми разказаха последните измислици за този случай. Ние прекрасно всичко разбираме - това не е някакво разследване, това е легализация на материалите на американските спецслужби. Този пациент в берлинска клиника се ползва с подкрепата на американските спецслужби. И ако това е така, то е любопитно и, разбира се, трябва да го наблюдаваме. Но това съвсем не означава, че трябва да го тровим. Кому е нужен той?”, заяви Путин относно отравянето на Алексей Навални. 

Според него това е някакъв трик, за да се нападнат първите хора в Русия. “Това е трик от политическата борба. Според мен не трябва да ползваш подобни трикове, за да спечелиш уважението и признанието на хората. Трябва да докажеш своята състоятелност или с конкретни дела, или с конкретна програма”, резюмира президентът по време на редовното си годишна пресконференция, цитиран от в. "Сега".

Снимка: БГНЕС

Путин очаква чуждестранна намеса в парламентарните избори през 2021 г.

“Разбира се, че ще има намеса. Те през цялото време така правят. И не само в нашите избори, а по цял свят практически. Това е тяхната глобална политика - както бази по цял свят, така и намеса по цял свят”, каза той. И добави, че властите се готвят за подобна намеса.

Снимка: БГНЕС

Русия се е справи с пандемията по-добре от страните в Европа и САЩ

"Русия бе първата страна в света, която изобрети и започна да произвежда ваксина. Имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна - над 95%, към 96-97% степен на защита, както казват специалистите", заяви той.

По думите му руската медицина се е оказала по-ефективна в борбата срещу коронавируса. "Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна", коментира той.

Путин каза, че още не се е ваксинирал с руската ваксина срещу Covid-19, защото трябвало да се има предвид неговата възраст (68 години). "Експертите ни казват, че ваксини, които влизат в обращение, в момента се предоставят за граждани на определена възраст. И ваксините все още не са достигнали до хора като мен. Пак повтарям, аз съм законопослушен в този смисъл, слушам препоръките на нашите специалисти и следователно досега, както казват експертите, не съм си поставил тази ваксина. Но определено ще го направя веднага щом стане възможно, каза той в отговор на въпрос на журналистка от Новосибирск.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама