Разследващ главния прокурор може да се избира по конкретен казус

10:17, 16 дек 20 / Политика 25 2000 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

За първи път съдебната система работи в такава екстремна ситуация, но продължава да работи с немалки темпове, увери пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. И в пандемични условия съдебната система не спря да работи, дори в пиковия момент, обясни той.

Относно атмосферата във ВСС и на съдийската му колегия в частност, Магдалинчев уточни, че „категорично не е враждебна“ и дори в случаите на по-продължителни и тягостни заседания „наличието на хора, които имат различно виждане, може да промени някои неща“.

Снимка: БГНЕС

Държавното обвинение не подкрепя идеята за специален прокурор

По повод фигурата на разследващия главния прокурор, която се предлага от ГЕРБ и "Обединени патриоти", Боян Магдалинчев изрази мнение, че това може да става чрез избор във ВСС ad hoc (по конкретен казус - бел. ред.), измежду действащите прокурори, но когато има наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници, а не само на „уличен натиск - да се каже: той извърши престъпление“.

„Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор“, подчерта представляващият Висшия съдебен съвет.

Законовите норми ще гарантират независимост на този прокурор от главния прокурор, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално, смята Магдалинчев. Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да разследва главния прокурор.

Идеята за независим прокурор преследва политическа цел

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама