Прогноза: Желаещите да се ваксинират у нас ще бъдат поне 3 млн.

10:39, 15 дек 20 25 1970 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Масовата имунизация срещу коронавируса не само е възможна, тя ще се случи. Вероятно няма как да обхванем 100% от населението - има хора, които не желаят да се ваксинират, но няма съмнения, че хората от рисковите групи - тези в напреднала възраст, с хронични заболявания, на първа линия ще предпочетат да се предпазят от това заболяване, коментира пред БНР д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

Българите смятат, че пандемията е раздухана от медиите

С хода на кампанията е много вероятно негативното отношение към ваксините да се промени, смята той, като не изключва в течение на кампанията да се наложи преосмисляне в движение на имунизационната схема. Освен мобилните екипи и фургоните, може да се наложи да се включат медицински центрове и ДКЦ-та. На по-късен етап според него ваксини би могло да се правят и в аптеките.

Според него Европейската агенция по лекарствата работи в типичния си стил и със сигурност по-бързо, отколкото за всеки друг лекарствен продукт в момента. „Те са длъжни да направят това, което законът изисква от тях – да решат дали ползата от ваксинирането е по-голяма от риска да се постави тази ваксина“, поясни Валери Цеков.

"Имунизационната кампания ще бъде безпрецедентна по своя характер и мащаби за страната ни, предвид сроковете, в които трябва да се разгърне", отбеляза той. Желаещите да се ваксинират ще бъдат поне 3 милиона души и трябва да ги ваксинираме за няколко месеца до края на 2021 година, прогнозира д-р Цеков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама