Българите смятат, че пандемията е раздухана от медиите

10:20, 15 дек 20 25 1948 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации, а схващането, че политиците не споделят своите мотиви, е широко разпространено, коментира пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху доверието към техните послания, отбеляза той.

Почти 60% от българите подкрепят отваряне на 21 декември

Заключенията са от последното представително изследване на СЗО за страната ни, проведено сред 1000 души. Според данните българите имат доверие основно на БНР и БНТ, а доверието в частните национални медии се покачва за сметка на социалните медии. Министерството на здравеопазването се разглежда все по-рядко като източник на информация, което според Околийски е свързано „с медийната им политика, която може би се нуждае от преосмисляне“. 

Хората в България смятат, че пандемията е раздухана от медиите“, заяви Околийски и предположи: „Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в „леплива инфодемична среда“". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама