Джо Байдън официално е новият президент на САЩ

10:10, 15 дек 20 / Свят 25 2482 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Избирателната колегия на Съединените щати потвърди избора на Джо Байдън за президент на страната. Той получава 306 гласа на т.нар. електори срещу 232 за опонента му Доналд Тръмп. За да затвърди победата си, Байдън се нуждаеше от поне 270 гласа. 

Сега предстои резултатът от вота да бъде потвърден от Конгреса на 6 януари.

В реч след гласуването Джо Байдън заяви, че в днешния ден е победила волята на хората. Според него, въпреки че демокрацията в страната е била тествана и заплашвана, тя е доказала, че може да издържи и че е истинска и силна. По думите му Доналд Тръмп отказва да уважи волята на народа, върховенството на закона и конституцията с това, че не признава резултата от вота на 3 ноември.

Байдън заяви още, че тогава е била отбелязана "най-високата избирателна активност в историята на Съединените щати", въпреки пандемията от Covid-19.

Джо Байдън и Камала Харис са личности на годината

Той призова за обединение и ново начало и подчерта, че ще бъде президент на всички американци.

„Пламъкът на демокрацията бе запален в тази нация преди много време. Сега знаем, че нищо - нито пандемия, нито злоупотреба с власт могат да угасят този пламък,” каза Байдън, цитиран от БНР.

Първи поздравления

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин поздрави Байдън с телеграма, в която му е пожелал успехи като президент на САЩ. Путин е заявил, че е готов да взаимодейства и да контактува с него и е изразил „увереност, че Русия и САЩ, носещи специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат, въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен в момента светът“, посочи пресслужбата на Кремъл.

Главният прокурор на САЩ напуска поста

Междувременно главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар подаде оставка. Според официални лица оставката е била подадена по време на „приятелски разговор“. Бар бе критикуван от президента Тръмп за това, че публично e обявил, че няма доказателства за мащабни измами по изборите и за това, че е не е оповестил разследване срещу сина на Джо Байдън – Хънтър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама