Коронавирусът в България: Здравният министър продължава да иска твърди мерки

19:00, 15 дек 20 25 2728 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират първо – намаляването на натиска върху системата на здравеопазването, второ – ефективен контрол върху инфекцията и трето – здрави българи, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За пореден път той подчерта, че след одобрението на ваксините, ваксинацията може да започне най-рано в началото на следващата година, а държавата вече е подготвена за това, активно създавайки необходимата логистика. "Към настоящия момент информацията, с която разполагаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно и има такива, които се поставят еднократно. Все още нямаме кратка характеристика на продукта", обясни Ангелов, цитиран от БГНЕС.

За запазване на мерките се обявиха и от Българския лекарски съюз, които на брифинг заявиха, че броят на новозаразени не е достатъчно нисък, за да се говори за отваряне.

"Не като управител на Касата, а като професор по „Медицина“, подкрепям министъра - удължаване на мерките с минимум една седмица след новогодишните празници", допълни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

От БЛС подкрепиха и друго предложение на здравното министерство - антигенните тестове да се приравняват на PCR. "След приравняването на PCR тестовете и антигенните ще са безплатни", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Закупени са над 1,2 милиона антигенни теста, които ще бъдат разпределени по болниците в страната. Експерти ще решават дали да поставят хората с положителен антигенен тест под карантина, както и техните контактни лица.

Снимка: Pixabay

Има и други нагласи за мерките... 

Има известно овладяване на смъртните случаи, но са крехки тенденциите за отпускане на мерките.  Отпускането зависи от здравните данни. Нагласите на повечето членове на кабинета са да се започне поетапно отваряне, а не да има пълно отваряне след 21 декември. Това каза социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия. 

Професионалните специалисти по здравни грижи, които имат трудови договори с лични лекари, ще получават по 360 лв. месечно със задна дата от 1 ноември до края на извънредното положение, добави още председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни“, категоричен е, от друга страна, доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората“, заяви Околийски пред bTV. Според него ако все пак противоепидемичните мерки бъдат отпуснати покрай Коледа ефектът би бил опустошителен.  

10-дневна карантина за българите в Австрия

При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да декларират, че попадат в 10-дневна карантина. За това посолството ни във Виена бе уведомено от австрийското  министерство по европейските и международните въпроси. Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпоредби, съобщи Министерството на външните работи.

Данните за денонощието 

Намалява броят на хоспитализираните с Covid-19. За сравнение с предишното денонощие броят им е със 199 по-малко. 10 души по-малко са настанени в интензивни отделения.

През последните 24 часа у нас са регистрирани 2095 нови случая на коронавирус при направени 5298 PCR теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 39,54% от взетите проби са дали положителен резултатНай-много нови случаи има в София - 312, след това се нареждат Пловдив с 273 и Варна със 156 заразени.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 181 544. Активните към момента случаи са 90 128. 7 045 от тях са хоспитализирани, от които 580 са настанени в интензивно отделение. 

Жертвите на болестта станаха 5 838, 150 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 1858 души, така общият им брой достига 85 578.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама