Коронавирусът в България: Здравният министър ще настоява мерките да останат

19:20, 14 дек 20 25 3606 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Решението за разхлабване на мерките предстои да бъде обсъдено. В четвъртък и петък ще решим кои мерки да разхлабим, ако изобщо ги разхлабим. Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента, защото всеки един човешки живот е важен, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката“, обясни министърът, цитиран от БГНЕС.

"Надявам се да бъда първият, който ще се ваксинира", обяви Ангелов. "Искам да покажа на всички българи, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна, защото вярвам на Европейската агенция по лекарствата за заключенията, които дава", каза още министърът. 

Медиците решиха за ваксината

33% от медицинските служители и фармацевтите, които могат да бъдат включени в първия етап на ваксинирането срещу Covid-19, са изявили желание да бъдат имунизирани, съобщи БНР.

Това съобщи директорът на бургаската здравна инспекция доктор Георги Паздеров след среща на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директорите на шестте регионални здравни инспекции, които отговарят за организацията по ваксинирането срещу Covid-19. 

Снимка: Canstockphoto

Доктор Паздеров обясни, че в страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за процеса по ваксиниране срещу коронавирусна инфекция

Данните за последното денонощие 

497 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал. 30% от направените 1634 PCR теста са положителни. Най-много нови случаи има във Варна - 71, след това се нареждат Бургас с 65 и Разград с 38 заразени.

Остава висок броят на пациентите с COVID-19 в болница – 7244, от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 590.

Оздравелите за последното денонощие са 1963. Починали са още 62-ма от заразените, общият брой на жертвите на вируса е 5688.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама