Политиците се страхуват от Пеевски заради връзките му в съдебната система

19:58, 13 дек 20 / Политика 25 2674 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Делян Пеевски е странна личност в българската политическа и бизнес история. Не мога да преценя в каква степен неговото присъствие или липса има значение за ДПС, защото в края на краищата на мен ми изглежда много вреден като политик, но не им пречи да си печелят изборите. Това  заяви депутатът от БСП Антон Кутев пред Мария Цънцарова в „120 минути“.

Има страх от Делян Пеевски в много политици. Според мен се дължи на безспорните му връзки, които са неофициализирани, но са очевидни, със съдебната система. Всички политици се страхуват, не защото имат основания да ги осъдят, а защото ние видяхме, че има ма куп възможности да ти заведат дела. Може да се проточат по 4-5 години, а през това време са ти съсипали политическото бъдеще. Страхът го има. Разбира се, има хора и с по-осниователни причини да се страхуват“, каза Антон Кутев.

„Не би ми се искало да видим коалиция с ДПС. Но има и по-ужасяващ вариант - да сме в коалиция с ГЕРБ“, коментира Кутев възможните конфигурации след предстоящите парламентарни избори. „Не можем да влезем в коалиция с десните, защото сме на диаметрално противоположни позиции като политика и възгледи. Въпросът за коалицията е много важен. Ако ние нямаме 1 милион гласове, не можем да направим участие в управлението и всеки компромис би бил пагубен. Всяка коалиция би провалила бъдещето на левицата. ДПС все по-малко са незаобиколими“.

Политикът на БСП отчита, че пандемията поставя партията му в трудна позиция в бъдещата предизборна кампания, но отбеляза, че всяка „криза е възможност" и левицата трябва да се възползва от новите технологии. По думите му БСП отдавна вече не се таргетира само към пенсионерите, а към "онзи резерв от хора, които не гласуват".

Зад кулисите в БСП

Не смятам да напускам БСП, искам да допринеса още за партията, за която още страдам, разкри депутатът. Кутев е категоричен, че не оспорва лидерството на Корнелия Нинова след легитимния ѝ избор на партийния конгрес, а ако е казал нещо, то е било по повод на онази подадена и след това оттеглена оставка.

„С Корнелия Нинова съм имал различни мнения. Избягвал съм да говоря за това в медиите. БСП е особена партия. В нея критиката към лидера се приема като критика срещу партията", каза Кутев.

Що се отнася до отстраняването му от Изпълнителното бюро на БСП и липсата му сред министрите в сянка, Кутев заяви, че никой не е роден и не трябва да умира в бюрото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама