Ако има съгласие може и 5 дни преди изборите да одобрим преговорите за Северна Македония

18:50, 13 дек 20 / Политика 25 2094 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя няма нищо общо с изборите. Ако постигнем съгласие и пет дни преди изборите, България може да одобри Рамката за преговори на Северна Македония за започване на предприсъединитлени преговори. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия. 

 

Тя подчерта, че основното в спора е свързано с изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство, който бе подписан през август 2017 г. „България го изпълнява и е готова да го изпълнява. Работим по пътна карта за следващото заседание на междуправителствената комисия. Българската позиция е постоянна и не се променя. Много ми се иска и там да има устойчивост по отношение на България”, каза външният ни министър.

Каракачанов: Винаги сме помагали на Македония, а получихме задкулисни игри

Тя спомена, че има подозрения кои „поръчва” спекулациите в Северна Македония, които изглеждали организирани. Много често в северномакедонски издания се наблюдавала дезинформация или откровени лъжи.

Най-голямата манипулация, която идва от Скопие е, че ние им отричаме правото на самоопределяне. Ние не отричаме на българските граждани да се самоопределят, какво остава за чуждите граждани", каза още Захариева.

Ние имаме интерес РС Македония да започне преговори, но ние няма как да си затваряме очите пред защитата на националните интереси”, подчерта вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама