Избори 2021: Много истерия, но за първи път - малко обещания

17:36, 13 дек 20 / Общество 25 1767 Шрифт:
Василена Йорданова

 

Публикуваме коментара на Светослав Иванов, водещ на "120 минути" по bTV.

Приближаваме се към този период от годината, в който всички се нуждаем от смирение. Каквото и да ни се е случило, каквито и победи, и грешки да сме допуснали, идват дните, през които семейството, близките и вярата би трябвало да станат важни пред притеснението, страха и гнева.

Искрено се надявам, че новата година ще ни даде възможност да заживеем отново онзи живот, към който се стремим. Очакват ни динамични месеци. Не само, защото коронакризата няма да си отиде толкова скоро, колкото ни се иска, но наближават и избори, които ще се развият на фона на регионални процеси, които ще окажат влияние върху събитията през следващите месеци.

ГЕРБ, очевидно е за всички, използва времето на извънредното положение, в опити да компенсират силно разклатените си през лятото позиции. БСП сякаш все още търси себе си и правилната стратегия към актуалните проблеми на обществото, а ДПС окрупнява още по-силно влиянието си. Обръщението на президента на Турция Ердоган към Десетата национална конференция на ДПС вчера е ключов момент, който ще се анализира.

След дългогодишно дистанциране от Ахмед Доган, турският президент демонстрира, че може би скоро няма да наблюдаваме нови политически формации, които Анкара ще подкрепя в битката за гласовете на българските турци.

Това е очаквано по две причини. Сближаването на Турция и Русия, за което свидетелства закупуването на руски ракетни комплекси C-400 oт Анкара, което силно притесни Съединените щати и съюзниците от НАТО. От друга страна, американският стремеж към пълното задушаване на руските енергийни проекти в Европа също сближава Русия и Турция. Изявлението на американското посолство в Берлин през седмицата, с което германските власти бяха директно призовани да спрат работа по проекта "Северен поток-2" е кулминация на тези усилия и този натиск. Засега Берлин не се съобразява с това искане.

Но това е много силна червена лампа към Борисов и неговите планове за развитието на потока, който Анкара нарича "Турски", София - "Балкански", но за американците той си е все така руски. Това прави маневрите на българското правителство по отношение на американците още по-сложни в момента и сделката за самолетите тук не може да послужи като презастраховка пред новата администрация.

На този сложен геополитически фон, България ще се бори с последствията от свиваща се икономика, по-малко бюджетни приходи, все по-големите разходи за здравеопазване и социални плащания. Това в комбинация с липсата на доверие в институциите създава среда, в която избори 2021 ще са изпълнени с много истерия, но за първи път - с много малко обещания. Защото, за да обещаваш, трябва да имаш ясен хоризонт, а в момента точно това липсва. И всички ще усещаме липсата все повече и все по-драматично. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама