ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни

11:03, 13 дек 20 / Политика 25 2033 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни. 

От партията обръщат внимание, че всички обществени поръчки в публичния сектор в страната, свързани с доставка на храни, се обезпечават с вносни продукти, а странта ни заема челни места по внос на сухо мляко, плодове, зеленчуци и картофи.

Те изтъкват, че управляващите не са задължили публичния сектор и най-вече детските градини и училищата да бъдат снабдявани с родна продукция.

„Държавата трябваше да даде пример и да заеме социално отговорна позиция, да покаже как се прави и тогава да изисква от търговските вериги да направят същото“, заяви Чавдар Маринов, експерт за сектор „Земеделие“ в ПП „Републиканци за България“.

Това може да стане с промяна в Закона за храните като се и задължи първо в публичния сектор за доставка на определен процент храни, обозначени със стандарти за качество, браншови стандарти, местни или локални стандарти, стандарти за произход, стандарти за специфичен, традиционен вкус, биологични продукти и др.

От партията предлагат вместо да се налага българското производство, продукцията ще бъде обвързана с определени „етикети”, които гарантират добавена стойност и защита на потребителя, а това няма да противоречи на правото на ЕС.

Крачка в тази посока е изработването на такива стандарти, като някои от тях съществуват и в момента.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен-чичо 12:14, 13 дек 20

Чудесни предложения и адекватни в ситуацията! Дано успеят!

2 Джули 12:50, 13 дек 20

Поредната псевдопоправка, не само, че не определи квоти за българското производство, а само развърза ръцете за увеличаване на дистанцията в тази посока..

3 Борис 13:15, 13 дек 20

Политическите решения трябва да имат за цел да развият и направят по-конкурентноспособно българското производство.

4 Анонимен 13:41, 13 дек 20

Това е чудесна идея

5 Анонимен 18:38, 13 дек 20

Протекцията на продукцията за средния бизнес в България трябва да е приоритет на държавата. Срамота е германците в Лидл да ни демонстрират на практика как може да има прекрасна родна продукция на човешки цени...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама