Извън статистиката: Около 1/4 от бързите тестове за коронавирус са позитивни

19:33, 11 дек 20 25 2240 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Близо 1/8 от заразените с коронавирус у нас не влизат в статистиката. Това показват данните на няколко лаборатории, към които се обърнахме. Все повече пациенти разчитат на резултати от бързите антигенни тестове, които не са включени в официалните данни.

Според една от най-големите лаборатории за периода от края на ноември до началото на декември са обработени 20 028  PCR теста. От тях положителни са 7242 или 36% от взетите проби

Коронавирусът у нас: През януари очакваме първия ваксиниран

За сравнение през същия период, в същата лаборатория за взети 3211 антигенни теста. Положителните проби са 928 - или така излиза, че съществуват почти 29% изследвани и доказано положителни пациенти, които не са отразени в статистика като нови случаи.

Според официалните данни на здравното министерство регистрираните случаи за миналия месец са 91 445. Данните само от 3 лаборатории обаче променят това число с близо 8 хиляди случая отгоре.

За да преброят изпадналите от статистиката, от bTV се обръщат към общо 3 от най-големите лаборатории. Картината е сходна.

„Горе долу една четвърт са положителни, за разлика от PCR, където имаме 40% позитивни. Хубаво е те да се вкарат в практиката, да им се обърне по-сериозно внимание и да влязат в статистика, защото така ще получим по-пълна картина“, обясни д-р Благовеста Пенчева – медицински директор на лаборатория.

Извън статистиката е още една група хора - тези, които имат ясните симптоми, но не правят нито бърз, нито PCR тест.

На пресконференция миналата седмица здравният министър обясни, че идната седмица ще бъда взето решение къде и как ще се отчита броя от антигените тестове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама