Байдън назначава чернокож за шеф на Пентагона

13:25, 10 дек 20 / Свят 25 2513 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън официално номинира генерала в оставка Лойд Остин за министър на отбраната в новата си администрация. Ако Конгресът го утвърди, той ще бъде първият чернокож шеф на Пентагона.

По закон министърът на отбраната на САЩ не трябва да е заемал длъжност в армията поне 7 години преди да поеме поста. 67-годишният Остин се уволни от въоръжените сили през през 2016 г., от което следва, че е необходимо двете камари на Конгреса да гласуват да бъде направено изключение от правилото.

По-рано такова разрешение беше дадено за първия министър на отбраната в администрацията на президента Доналд Тръмп - Джеймс Матис, съобщи bTV.

Байдън призова кандидатурата на Остин да бъде утвърдена колкото е възможно по-скоро. По думите му, "той е човекът, който ни е нужен в този момент".

През 40-годишната си кариера като военен ген. Остин избягваше публичните изяви. Сред заеманите от него постове е и този на шеф на Централното командване на въоръжените сили, контролиращо американските сили в Близкия Изток.

Джо Байдън представи плана си за справяне с пандемията

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама