Десет години без Велко Кънев

08:30, 11 дек 21 25 3679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 11 декември 2011 година след тежко и продължително заболяване ни напусна Велко Кънев. Великият български актьор почина на 63 години от рак, но ролите му за българския театър и телевизия устояха теста на времето.

Обичаме и помним филмите му - „Оркестър без име", „Мъжки времена", „Матриархат". Той умееше като никой друг да улови и драматичното, и смешното в живота ни.

Велко е бил възпитаник на първия випуск на Апостол Карамитев. Неслучайно през сложните години на прехода заедно с Георги Мамалев, Павел Попандов и Чочо Попйорданов участват в създаването на групата Клуб НЛО", която съумяваше да улови промените в живота и понякога да ни разплаче от смях.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Първите си изяви на театралната сцена прави като ученик. На изпита във ВИТИЗ го късат още на първия кръг. На следващата година е приет във Великотърновския университет, но се намесва Апостол Карамитев и го взема в своя актьорски клас. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. и въпреки разпределението в Народния театър, избира друг път.

Изиграл е над 40 роли в театъра. За ролята си на Кръстьо Никифоров от пиесата Великденско вино" на Константин Илиев получава Аскеер" за водеща мъжка роля през 1994 г. През 2007 г. за Даскал" от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите Монокъл" в Санкт Петербург. През 2008 г. е поканен в комедийното телевизионно предаване Царете на комедията". През същата година е удостоен с орден Св. св. Кирил и Методий" Първа степен, за заслуги в областта на културата и изкуството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама