Словакия реформира съдебната система след смъртта на журналиста Ян Куцяк

11:00, 10 дек 20 / Свят 25 1923 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Словашките депутати гласуваха вчера мерки, целящи да премахнат корупцията в съдебната система - приоритет, заявен от десноцентристкото правителство, избрано по време на протестната вълна срещу убийството на журналист през 2018 г.

Обвиниха четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Следствието по повод смъртта на Ян Куцяк, разследвал потайните дейности на бизнесмен, близък до властта, предизвика уволненията на десетина съдии, заподозрени по-специално в корупция, предаде "Франс прес". "Убийството без съмнение стана катализатор на коренни промени в правосъдието", коментира политическият наблюдател Юрай Марушак от Словашката академия на науките.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приетите мерки, предложени от кабинета, предвиждат по-строг контрол върху имуществените декларации на съдиите и въвеждат специален дисциплинарен съд. Въвежда се и пределна възраст за пенсиониране на съдии - 67 години за низшите инстанции и 72 години за конституционния съд. Повечето мерки влизат в сила от 1 януари 2021 г. Президентът на страната Зузана Чапутова ги приветства като "важна стъпка по пътя към засилване на правосъдието", предаде АФП, цитирана от БТА. 

Обвиняем за убийството на словашки журналист е признал, че го е застрелял

Неотдавнашен доклад на Европейската комисия сочи като характерна черта на словашката съдебна система "твърде ниско равнище на независимост на съда, отчитано както от широката публика, така и от предприятията"."Трансперънси интернешънъл" отрежда на Словакия 59-о място в класацията си на най-корумпираните страни в света. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама