Как се харчат пари от бюджета с над 500 млн. лв./ч

20:40, 09 дек 20 / Политика 25 2268 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В едно от последните си заседания преди края на годината кабинетът разпредели харчове за над половин милиард лева. Част от разходите са предизвикани от Covid кризата, но други не са нито спешни, нито кризисни.

Ремонтни дейности

Най-голямото перо от 267.2 млн. лв. е предназначено за „значими  общински проекти“ -  ремонти на улици, ВиК мрежи, храмове, спортни и детски площадки, ремонт на детски градини, читалища и училища и стипендии за даровити деца.

До 81 млн. лв. се осигуряват на МРРБ за подобряване на водоснабдителна инфраструктура в общините Севлиево и Габрово.

Борба с коронавируса и последствията

Част от средствата са насочени за справяне с последиците от коронавируса, като за целта са отпуснати допълнително средства по бюджетите на редица министерства.

Така например по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. са преведени допълнителни средства в размер на малко над 61 млн. лв.

Допълнителни 23 млн. лв. са дадени на МВР, за да осигури бонуси за празниците на служителите на министерството, които работят на първа линия в борбата с пандемията, и да плати на полицаи и пожарникари допълнителния труд покрай дейности за предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19.

Близо 22,3 млн. лв. отпуска правителството на БУЛ БИО за инвестиционните проекти, които разработва дружеството, включително ваксини срещу Covid-19.

16,9 млн. лв.  се отпускат за мерки за ограничаване на Covid-19 в училищата и центровете за специална образователна подкрепа.

5 млн. лв. са предвидени за закупуване на апаратура и медицински изделия за Медицински институт на МВР, необходими за диагностика, лечение и проследяване на пациенти с COVID-19 и други съпътстващи заболявания.

2,4 млн. лв. допълнително получава Министерството на икономиката, които да предостави като подкрепа на дружествата, които създават значима заетост и изпълняват инвестиционни проекти.

Пари за наука

Държавата отпуска допълнително над 14 млн. лв. за националните научни програми за 2020 г. Отделно над 33 млн. лв. са предвидени за изпълнение на дейностите по Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Пари за отбрана и правосъдие

Правителството отпусна 21 млн. лв. на Министерството на отбраната за авансовото плащане по договора за закупуването на нов патрулен кораб за Военноморските сили.

Точно 12,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Висшия съдебен съвет. Средствата ще покрият неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за 2020 г.

Превенция на бедствия

Малко над 22 млн. лв. от „резерва за непредвидени и неотложни разходи“ в бюджета ще отидат за превенция от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

Международна помощ

България помага на страни от Западните Балкани и Източното партньорство с проекти за 2,5 млн. лв.

Отделно правителството одобри опускането на близо 500 хил. лв. за международни организации.

България ще предостави  и 100 000 лв. за страните от Западните Балкани чрез Европейския фонд за демокрация. Това ще стане чрез бщджета на МВнР и ще бъде „принос за утвърждаването на европейските ценности в съседните на ЕС държави и на водещата роля на България за приобщаване на страните от Западните Балкани към ЕС“.

Други

Малко над 7 млн. лв. допълнително са заделени за бюджета на транспортното министерство заради обществена поръчка Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Поръчката е  за отпечатване и доставка на документи при периодичните прегледи на техническата изправност на пътните превозни средства и осигуряване на тестовете за теоретичните изпити, провеждани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Правителството отпуска 970 хил. лв. за медицинска апаратура за Клиника по кардиология при МБАЛ „Света Анна“ - София  и 490 хил. лв. за ремонт на акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД в Габрово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама