София избра: 1.5 млн. лв. ще се дадат за съвременни училищни тоалетни

14:28, 09 дек 20 / София 25 3028 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проектът за ремонтиране на училищни тоалетни в общинските училища в София е победителят в програмата "София избира" на Столична община. Това обяви зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Проектът „София избира децата“ - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни, е събрал 5640 гласа. Той ще бъде единственото от общо 38 допуснати предложения, което ще се реализира, защото предвиденият бюджет е 1.5 млн. лв., съобщи БГНЕС.

Керезов посочи, че в гласуването са участвали общо 23 452, като 6 проекта са получили над 1000 гласа. Сред тях са проект, касаещ промяната на движение на „Патриарх Евтимий“, скейтпарк в Северния парк, изгледна площадка на Копитото, проект за реновиране на сграда на читалище и проект за поставяне на автомати за връщане на пластмаса, които да пускат билет за градския транспорт.


Снимка: БГНЕС

На въпрос какво е установила проверката на общината по изнесена информация от гражданската организация „Спаси София“ за манипулиран вот, зам.-кметът обясни, че той самият е обявил, че е имало опити за пробив и увери, че са били осуетени. „За да има пробив в системата, трябва да бъдат пробити всички сървъри, което означава и мобилните оператори, и доставчика в Швейцария. Сами разбирате, че това е доста сложна задача. Едва ли има организация в страната, която да има по-добра киберсигурност от телекомите“, обясни Керезов.

Имало е 3 771 опита за невалидно гласуване, като от тях 1 487 са опитите за измама, 2 225 са невалидни поради техническа причина – грешно въведен телефонен номер, и 59 невалидни.

Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов изрази задоволство от програмата и коментира, че тя трябва да продължи и в бъдеще време. Той посочи, че над 40% от училищните тоалетни, без новото строителство, са подновени, но все още има и такива, в които има т.нар. „клекала“.

„Разширяваме 64-то училище във „Витоша“, изграждаме физкултурни салони в 64-то и 30-то училище, възстановяваме един плувен басейн, изграждаме столова, 12 училища с основен ремонт, което означава, че всички тоалетни ще бъдат изцяло обновени в тези училища. Разширяваме Френската гимназия. Изграждаме триетажен корпус към 28-мо училище, предстои да пуснем 100-но училище, което е последното без физкултурен салон“, заяви Чобанов. Той добави, че над един милион лева се дават за текущи ремонти и над 800 000 лв. за дейности, подобни на проекта – победител. По думите на Чобанов този проект ще позволи много голям брой училищни тоалетни да бъдат реновирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама