Противогази пред Министерски съвет

14:14, 09 дек 20 25 2022 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Два протеста с противогази под прозорците на властта. Единият беше организиран от лидера на „ИзправиСе.БГ“ Мая Манолова, а другият – от екоактивисти.


Снимка: БГНЕС

Акцията на бившия омбудсман бе под надслов „Да отвеем фините прахови частици от властта“. Причината – през изминалата седмица София беше на първите места по мръсен въздух в Европа. „Заради три години бездействие и безхаберие на правителството на Борисов ЕК налага имуществени санкции срещу България за мръсен въздух. Така българите ще плащат три пъти – веднъж за мерки за чист въздух, веднъж за лекарства заради болестите от мръсен въздух и веднъж имуществени санкции в хиляди евро на дневна база“, посочи Манолова, цитирана от пресцентъра на гражданската инициатива.


Снимка: БГНЕС

Тя припомни, че в предизборната кампания за кмет на София Йорданка Фандъкова е дала редица обещания за мерки за по-чист въздух, но нито едно не е факт. „Трябваше да се подменят 20 хил. печки, но засега има единствено 5 500 подадени заявления. Няма мерки, ориентирани към автомобилите, освен повишаване на данъците. Единственото, което се случи в София, е обществената поръчка за 8 млн. лв. за филтри - 2000 филтри по 4000 лв. единия. Това е далавера без ефект, защото филтрите спират, когато се горят дрехи и пластмаса“, подчерта Манолова. От „Изправи се.БГ“ ще искат промени в законодателството, за да не се горят нискокалорични въглища и мокра дървесина, да няма енергийни помощи за твърди горива.


Снимка: БГНЕС

Вторият протест бе на защитници на правата на животните с искане за незабавното затваряне на фермите за норки заради COVID-19. В социалните мрежи бе публикувано протестно отворено писмо с искания, което протестиращите внесоха в Министерския съвет. Освен за затваряне на фермите, те настояват и за гаранции от страна на държавата, че няма да се допусне възникване на огнища и нови мутации на вируса във фермите за норки. Искат още държавата да забрани създаването на нови ферми за норки на територията на България, съобщи bTV.

Протестът е провокиран от потвърждението на държавните органи, че фермите за норки са опасни за човешкото здраве и ще бъдат включени във втората най-приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама