Обилни валежи и силен вятър на много места

07:00, 10 дек 20 25 2076 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Бургас. А код оранжево за още по-значителни валежи - на места до около 50-60 л/кв.м, е в сила в областите Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

В Югоизточна България ще духа много силен южен вятър. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост до 80 – 90 км/ч е обявено в областите Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали. Възможно е в тези райони валежите да са оцветени поради пренос на сахарски прах.


Снимка: CanStockPhoto

В Северозападна България, а след обяд и в източните райони валежите временно ще спрат. В Източна България, а през нощта и по долината на Струма ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат от минус 1 градуса в Северозападна България, където ще има и поледици, до 10 в югоизточните райони. Максималните отново ще се в широки граници - от 4 в северозападните до 13-14 градуса в източните райони.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 13-14 градуса. Температурата на морската вода е 11-12. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1200-1300 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са значителни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 5, на 2000 метра - около минус 1 градуса.

В петък и събота ще е сравнително топло за периода, особено в Източна България. Ще преобладава облачно време. В петък вятърът ще се задържи предимно слаб, от запад, в източните райони по-късно през деня - от запад-югозапад. До обяд валежите ще спрат, най-късно в североизточните райони, но вечерта и през нощта срещу събота от юг отново ще завали дъжд. В събота валежите ще са на много места в страната, ще са предимно от дъжд, по-голяма е вероятността да са значителни в Централна и в Източна България; в планините в западната половина от страната над 1200 м.н.в ще вали сняг. Ще бъде и доста динамично, вятърът ще е предимно умерен, в Източна България - от южната четвърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама