COVID-19 по света: Заразените в Европа вече са над 20 млн. души

16:34, 09 дек 20 25 2535 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В Европа броят на заразените с коронавирус надхвърли 20 млн. души. 40% от всички случаи на COVID-19 по света за изминалата седмица са регистрирани именно на Стария континент. Въпреки това има положителни данни - случаите на новозарезни са намалели с около 2% спрямо предишната седмица.

Гърция няма да изисква 10-дневна карантина и бързи тестове за COVID-19 от водачите на товарни камиони, обяви Министерството на външните работи. От Гръцката организация за обществено здраве потвърдиха, че практиката за извършване на бързи тестове за COVID-19 на водачите на товарни камиони не е подновявана.

Гърция няма да изисква бързи тестове за тях на входа на сухопътните ГКПП, независимо от входния пункт (отворени са Кулата-Промахон, Маказа-Нимфея, Илинден-Ексохи, Капитан Петко Войвода-Орменио).

COVID-19 по света: Ваксината на „AstraZeneca“ с ефективност от 70%

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страна след Коледа до 10 януари догодина и се противопостави на отварянето на хотелите, така че семействата да могат да се срещат едно с друго през ваканционния период.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя посочи, че хората в Германия не са намалили контактите си в достатъчна степен, след като от 2 ноември в страната беше въведен частичен локдаун в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, оставяйки отворени само училищата и магазините.

В тази връзка Меркел подчерта, че би предприела всички възможни стъпки, за да запази отворени училищата и детските градини.

Немският канцлeр предупреди, че ваксинацията срещу COVID-19 не може да доведе до "голяма промяна в хода на пандемията" през първите три месеца на 2021 г., тъй като няма да могат да може да бъде осъществена имунизация на достатъчен брой хора.

От днес до 5 януари германската провинция Бавария въвежда нови по-строги мерки.

Затяга се режимът и в Дания, където няма да работят заведенията, музеите, театрите и кината. Децата от 5 клас нагоре ще преминат в онлайн форма на обучение, съобщи БНТ.

Нидерландия ще удължи срока на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия, тъй като нивата на заразените не спадат. Рестрикциите ще важат и по време на новогодишните празници, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от БТА. "Нещата наистина не са добре - нито с нивата на инфекцията, нито в болниците. Не изключвам възможността преди Коледа пак да съм тук, за да обявя още карантинни мерки", каза Рюте в пряко предаване по телевизията.

От 13 октомври Нидерландия е в режим на частичен локдаун - хората са посъветвани да работят от вкъщи, забранени са пътуванията по неналожителни причини и събирането на много хора. Правителството реши да удължи до 15 януари ограничението. Всяко домакинство ще може да приема до трима гости. Затворени остават ресторантите и баровете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама